Filip se rozčílil v rozhlase: Konkrétní lidé, komunisté, neudělali nic špatného ani před rokem 1989

12.11.2020 22:30

Komunistům dlouhodobě klesá volební podpora, jejich předseda Vojtěch Filip v rozhovoru pro iROZHLAS.cz připouští svou osobní odpovědnost. To, že by klesající podpora souvisela s celospolečenskými změnami, zpochybňuje. Připouští, že někdo může mít problém i se samotným názvem strany, jelikož upomíná k totalitnímu režimu. „Konkrétní lidé, komunisté, neudělali nic špatného ani před rokem 1989,“ zdůrazňuje politik.

Filip se rozčílil v rozhlase: Konkrétní lidé, komunisté, neudělali nic špatného ani před rokem 1989
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

To, že komunisté v posledních letech sklízejí ve volbách jeden neúspěch za druhým, není podle Filipa chyba v politickém programu KSČM: „A když to není v programu, je to v lidech. Ptal jsem se, kde jsme udělali chybu, a začínal jsem u sebe. A třeba jsem zjistil, že řadu věcí raději udělám sám, než abych je někomu svěřil.“

„Proto jsem dal svou funkci k dispozici, ale budu vykonávat funkci do doby, kdy orgány, které dnes nemohou z epidemiologických důvodů zasedat, budou moci situaci změnit.“ K tomu by mohlo dojít až 27. listopadu příštího roku.

„Vytvářím prostor pro další kandidáty na funkci předsedy naší strany, kterých je jedenáct, a je evidentní, že o tuto funkci je v členské základně zájem. Nikdo ale nechce destabilizaci naší strany. A nahrát tak naší politické konkurenci,“ podotýká Filip.

Považuje za závažnou osobní chybu, že nedeleguje dostatek pravomocí. „Také je potřeba změnit organizační řád strany a nedonutil jsem prvního místopředsedu, aby lépe připravil organizační konferenci, kde bychom změnili stanovy a udělali krok k tomu, že bude větší rovnost členů ve straně.“

Nevyloučil, že někomu může vadit třeba samotný název strany, protože připomíná totalitní režim mezi lety 1948 až 1989. „Někomu to může vadit a někdo si zase nepřeje, abychom plivali na práci našich otců a dědů,“ upozorňuje.

„Mluvím o tom, že konkrétní lidé, komunisté, neudělali nic špatného ani před rokem 1989. Prostě pracovali ve prospěch české společnosti, rodin, obcí a měst. A to je realita. Tito lidé neodpovídali za ten systém, ale za svou práci, která byla odvedena velmi dobře,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…