Filip zůstává předsedou KSČM. Odstoupila jen Konečná

17.04.2021 17:12

Komunisté dnes v Nymburku jednali o tom, zda dojde k personálním změnám ve vedení strany. Nakonec rozhodli, že Vojtěch Filip zůstane předsedou KSČM, pro jehož odvolání nehlasoval potřebný počet členů ústředního výboru, informují Novinky. Odvoláni nebyli ani místopředsedové KSČM, ale výbor vzal na vědomí už dříve podanou rezignaci Kateřiny Konečné na funkci místopředsedkyně.

Filip zůstává předsedou KSČM. Odstoupila jen Konečná
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Pro odvolání Filipa zvedlo ruku 46 členů ústředního výboru, potřeba jich bylo pro odvolání 60, tedy dvě třetiny z devadesáti členů. Podporu ale velkou Filip nemá, pro jeho setrvání ve funkci hlasovalo jen 29 hlasujících.

Pokud by dnes delegáti předsedu odvolali, hlasoval by ústřední výbor o novém, kandidaturu do čela KSČM ohlásila například právě europoslankyně Konečná.

  • Původní zdroj ZDE

Místopředseda Petr Šimůnek posbíral 43 hlasů pro setrvání, pro jeho odvolání bylo 34 hlasujících. O uvolněný místopředsednický post po europoslankyni Kateřině Konečné se budou ucházet Milan Krajča, Michal Kostka a Jiří Dolejš.

Filip v minulém týdnu Právu tvrdil, že dá svou funkci k dispozici a nenechá to dojít tak daleko, aby byl odvoláván. V sobotu ráno před jednáním ÚV ale České televizi řekl, že má zájem stranu ještě dovést do voleb. Účastníci jednání by ho tedy museli odvolat.

Nové vedení budou tedy komunisté volit na řádném sjezdu, který by se měl uskutečnit v listopadu, až po říjnových sněmovnách volbách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…