Finalisté přímé volby shánějí podporu. Zeman ji má u ČSSD, knížete doporučil Sobotka

13.01.2013 6:58

Oba finalisté prezidentské volby už sbírají podporu od ostatních stran i neúspěšných kandidátů. Bývalého premiéra Miloše Zemana podpořila před druhým kolem ČSSD, kterou kdysi vedl, a také KSČM. Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga doporučil volit Přemysl Sobotka (ODS), svůj hlas mu dá také Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Nejbližší je prý i Janu Fischerovi, favoritovi, který neuspěl. Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční za dva týdny. Informuje ČTK.

Finalisté přímé volby shánějí podporu. Zeman ji má u ČSSD, knížete doporučil Sobotka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentští kandidáti Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier

Zemana podporují i národní socialisté vedení Jiřím Paroubkem, který stejně jako Zeman také stál v čele ČSSD a byl i předsedou vlády v dresu této strany.

Někteří neúspěšní kandidáti se k podpoře nevyjádřili. Například Jan Fischer a Vladimír Franz svým příznivcům zatím radu nedali. Fischer ale serveru Týden.cz sdělil, že nejbližším kandidátem ze všech je mu Schwarzenberg. Zeman "bude Česko izolovat směrem na východ", uvedl podle serveru Fischer.

Nechci voličům doporučovat menší zlo, řekl Dienstbier

Jana Bobošíková (Suverenita) prohlásila, že nikoho z finalistů nepodpoří. Herečka Taťana Fischerová řekla, že si musí případnou podporu některého z kandidátů ještě promyslet.

Politologové soudí, že podstatný vliv na výsledek volby bude mít to, kam se přikloní voliči místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera a bývalého úřednického premiéra Fischera. Dienstbier sám nikoho nepodpoří, řekl, že nechce voličům doporučovat "menší zlo".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…