Finance obcí a krajů jsou ve skvělém stavu, pochvaluje si ministryně Schillerová

22.08.2021 6:30

Obce a kraje hospodařily za první pololetí s přebytkem 51,8 miliardy korun. To je o 30,4 miliardy korun více než ve stejném období loni.

Finance obcí a krajů jsou ve skvělém stavu, pochvaluje si ministryně Schillerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Celkové konsolidované příjmy dosáhly 352,5 miliardy a výdaje 300,7 miliardy Kč. Kladné saldo ovlivnily transfery krajům z rozpočtu Ministerstva školství na přímé náklady na vzdělávání. Oznámilo to dnes Ministerstvo financí.

Po očištění celkových příjmů a výdajů krajů a obcí o přímé náklady na vzdělávání celkové příjmy činí 246,1 miliardy korun a výdaje 218,1 miliardy. Saldo hospodaření tak dosáhlo 28 miliard korun. Transfery ke konci června již druhý rok po sobě převýšily daňové příjmy, a to zejména z důvodu stále rostoucích transferů ze státního rozpočtu na přímé náklady na vzdělávání. V roce 2021 kraje a obce prozatím obdržely příspěvek ke zmírnění dopadů zákona o kompenzačním bonusu 835,4 milionu Kč.

„Finance samospráv jsou ve skvělé kondici. Za první půlrok 2021 hlásí rekordní přebytek hospodaření a stavy na bankovních účtech. Kraje mají přebytek 26,1 miliardy korun a obce 25 miliard korun. Na bankovních účtech mají samosprávy už více než 305 miliard,“ uvedla na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Kraje hospodařily s celkovými příjmy 172 miliard Kč a výdaji 145,9 miliardy a dosáhly kladného salda 26,1 miliardy korun. V porovnání s předešlým rokem vzrostly příjmy o 20,9 miliardy a výdaje o 7,5 miliardy korun. Daňové příjmy vzrostly navzdory koronavirové pandemii o 14,5 procenta, tedy o 4,5 miliardy Kč, a přesáhly tak i příjmy za pololetí roku 2019. Na tomto výsledku se především podílel růst daní z příjmů právnických osob a růst daně z přidané hodnoty.

Obce hospodařily s rostoucími příjmy o 10,5 procenta na 183,8 miliardy a výdaji o 0,6 procenta na 158,8 miliardy korun a dosáhly kladného salda 25 miliard. Daňové příjmy vzrostly o 11 procent, tedy o 11,9 miliardy korun. Celkový objem transferů přijatých do rozpočtů obcí stoupl o tři miliardy na 42,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…