Financování vědy? Jen boj o peníze, píše Pačes

05.07.2012 9:44

Profesor a někdejší předseda Akademie věd ČR Václav Pačes ostře kritizuje financování této instituce. Používají se zde podle něj špinavé metody.

Financování vědy? Jen boj o peníze, píše Pačes
Foto: Ondřej Vaněk
Popisek: Václav Pačes

„Mnozí by si mohli myslet, že čeští vědci svůj boj o peníze vedou s politiky za zvýšení rozpočtu na své výzkumy. To je evergreen, děje se tak při sestavování státního rozpočtu všude ve světě a každý rok. Ovšem ne tak u nás! Tady bojují o peníze jednotlivé segmenty výzkumu mezi sebou. Je to kontraproduktivní, používají se při tom podrazy a já si říkám, proč by tomu vlastně mělo být jinak? Vždyť se zdá, že používání špinavých metod se u nás v celé společnosti stává normou,“ napsal Pačes ve svém sloupku na iDnes.cz.

Vyjadřuje se též k nevraživosti mezi vysokými školami a Akademií. „Po roce 1989 se Akademii odebralo právo samostatně školit diplomanty a doktorandy a snížil se drasticky její rozpočet. Málo se ví, že Akademie musela uzavřít 22 ústavů a že propustila polovinu zaměstnanců. Česká konference rektorů docela vážně a oficiálně (letos) v květnu navrhla, aby se Akademii vzalo v roce 2013 více než 500 milionů a v následujících letech vždy více než 400 milionů. Jinými slovy: zavřete už konečně tu Akademii věd a dejte nám její peníze,“ přímo píše někdejší předseda instituce.

Pačes na blogu Technet hájí výjimečnost a jedinečnost AV a kritizuje údajné „odčerpávání“ prostředků na firemní výzkum. Navíc se podivuje tomu, kolik objektů za poslední roky postavily vysoké školy a co Akademie: „Jen namátkou: celý kampus v Brně-Bohunicích pro Masarykovu univerzitu, nový kampus pro univerzitu v Pardubicích, Filozofická fakulta pro Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, Přírodovědecká fakulta v Olomouci a další a další nákladné stavby. A v Akademii věd? Snad jen Ústav molekulární genetiky v Krči,“ píše Pačes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…