Finská novinářka chtěla ukázat špínu ruské propagandy. Ale dopadlo to úplně jinak...

31.05.2016 19:37

Příslovečná válka mezi stoupenci Ruska a jejich odpůrci se odehrává takřka v každé zemi v Evropě a čím je blíž hranicím, tím je nebezpečnější. Jednou z jejích posledních obětí je finská novinářka Jessikka Arová, která se pokusila odhalit praktiky proruských trollů, což se jí vymstilo. Informuje The New York Times.

Finská novinářka chtěla ukázat špínu ruské propagandy. Ale dopadlo to úplně jinak...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna z věží moskevského kremlu

Arová se nedávno ve svém pořadu na finské veřejnoprávní televizi ptala lidí z publika na jejich zkušenosti s proruskou „armádou trollů“, reakce, kterou dostala, ji však velmi překvapila. Novinářka se totiž stala terčem mnoha stoupenců Ruska, kteří ji na internetu začali obtěžovat, urážet a všeobecně znepříjemňovat život. „Celý můj život šel kvůli trollům do háje,“ řekla Arová.

Trollové nejsou jen ruskou výsadou, přesto NATO a Evropská unie založily speciální jednotku na boj s ruskými trolly, jejichž stále rostoucí počty vnímají jako ohrožení bezpečnosti. Výsledná informační válka je však jen součástí velkého boje mezi mocnostmi a podle bývalého slovenského velvyslance v USA Rastislava Káčera je stejně nebezpečná jako válka konvenční.

Nejhorší situace pro Arovou však nastala ve chvíli, kdy se ke stoupencům Ruska připojil Jonah Backman, zmocněnec Institutu strategických studií pro severní Evropu, think-tanku financovaného ruskou vládou.

Poté, co o Arové rozšířili na internetu informace, že je například dealerkou drog, se přidal Backman, který mimo jiné reprezentuje i Doněck a Luhansk, dvě odtrživší se ukrajinské oblasti, se svým tvrzením, že Arová je jen ozubeným kolečkem ve stroji protiruské propagandy, jehož cíl je omezit svobodu slova ve Finsku.

Celý text zde.

„Tvrdí o sobě, že je obětí, ale nikdo obětí být nechce,“ řekl. „To zcela proměnilo atmosféru v novinářské komunitě,“ dodal. Pokud existuje nějaká ruská kampaň, je „docela obranná“, ve snaze bojovat proti západní propagandě.

Podle Backmana je Arová obyčejnou rusofobkou, která se snaží propagovat svoje vidění světa a je agentem amerických a baltských zájmů.

Několik dní po tomto prohlášení přijala Arová telefonický hovor, ve kterém byly slyšet pouze výstřely a posléze jí přišla SMS s textem „NATO děvka“ a dovětkem, že ji sledují. Internetem však poté kolovaly i zprávy o jejím usvědčení z užívání nezákonných látek, které jí pořádně zavařilo.

Přesto se však na její obranu tehdy postavilo více než dvacet finských novinářů, kteří celou kauzu odsoudili jako „otravování veřejné debaty“ fámami a urážkami, což přimnělo finskou policii, aby se situací začala zabývat.

„Nevím, jestli tito lidé pracují na rozkaz Ruska, jsou však zcela očividně tím, co Lenin označil za ‚užitečné idioty‘,“ řekl Mika Pettersson, editor finské státní mediální agentury a iniciátor otevřeného dopisu na podporu Arové. „Hrají Putinovi do kapsy. Nacionalistická hnutí ve Finsku a dalších evropských zemích chtějí destabilizovat Evropskou unii a NATO, a to je přesně podle Putinova narativu.“

Zprávu o zapletení do drogového byznysu přitom publikoval web MVLehti, který sídlí ve Španělsku a jehož zakladatel Ilja Janitskin údajně nemá žádnou „spojitost s Ruskem vyjma příjmení“. O Arovou se prý začal zajímat až poté, co jeho plátek obvinila ze „šíření ruské propagandy“. Ohradil se také proti tomu, že by kdy přijal ruské peníze.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…