Firma je stíhaná za korupci v souvislosti s Rathem. Přesto do ní proudí miliony korun

15.12.2013 11:26

Soukromá společnosti Hospimed si za letošní rok vydělala z veřejných peněz přibližně šedesát milionů korun. A to i přesto, že ji kvůli korupční kauze exhejtmana Davida Ratha stíhá policie, včetně jejího jednatele Jindřicha Řeháka. Na skutečnost upozornily Lidové noviny.

Firma je stíhaná za korupci v souvislosti s Rathem. Přesto do ní proudí miliony korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath u soudního přelíčení

Řehák čelí obvinění z uplácení, podle policie předal celkem dvanáct milionů korun Davidu Rathovi, Kateřině Pancové a Petru Kottovi. Za odměnu se údajně mohl postarat o dvě zakázky ve středočeských nemocnicích za 160 milionů korun.

Instituce, které hospodaří s veřejnými penězi, si ale dál Hospimed najímají. „Ze všech uchazečů měl druhou nejnižší cenovou nabídku a k tomu delší záruční dobu,“ vysvětluje třeba mluvčí městské části Prahy 13 Samuel Truschka to, proč firma na podzim vybavila místní školní jídelnu. Hospimed si na zakázce vydělal přibližně 2,6 milionu korun.

Zadavatelé by měli požadovat čestné prohlášení

Advokát Oldřich Choděra ale toto chování nemocnic a obecních úřadů považuje za nezodpovědné. Pokud totiž soud uzná firmu skutečně vinnou, může jí zakázat podnikání. „A sepsaná smlouva se rázem stane neúčinnou,“ varuje.

Řešení je prý přitom nasnadě. „Zadavatelé by měli chtít po uchazečích čestné prohlášení, že u nich žádné trestní řízení neprobíhá,“ radí Choděra, což je podle jeho slov naprosto legitimní postup.

Do Hospimedu proudí miliony i skrze dceřinou společnost Medisap, kterou podle obchodního rejstříku Řehákova firma ze sta procent ovládá. Také tato firma se zaměřuje na dodávky zdravotnické techniky do nemocnic. A i ona je ve veřejných soutěžích úspěšná – podle informací Lidových novin jen během posledního půl roku zvítězila v osmi řízeních a získala tak zakázky za více než 17 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…