Firma, která měla na obraně na starosti úklid, se prý podílela na mnohamilionových daňových únicích. Vyplavalo také jméno podnikatele Kočky

10.08.2018 6:51

Koncem měsíce června pozatýkali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) celkem devětadvacet lidí kvůli krácení daní v hodnotě přes sto třicet milionů korun. Mezi firmami, které se do podvodného řetězce sloužícího ke krácení daní zapojily, byla podle zjištění MF Dnes i společnost, která provádí úklidové práce v objektech Ministerstva obrany.

Firma, která měla na obraně na starosti úklid, se prý podílela na mnohamilionových daňových únicích. Vyplavalo také jméno podnikatele Kočky
Foto: www.pujcka.co
Popisek: peníze, ilustrační foto

V případě, že by úklidová společnost zapojená do podvodů měla přístup do chráněných objektů ministerstva, jednalo by se o bezpečnostní riziko. Firma by mohla mít třeba přehled o bezpečnostních opatřeních nebo způsobu, jakým jsou budovy hlídané.

Něco takového ale ministerstvo prý vylučuje. Prostory, ve kterých se mohl někdo dostat k utajovaným skutečnostem, podle jeho vyjádření uklízí státní podnik Vojenské lesy a statky. Firma, kterou mají v hledáčku kriminalisté, by měla uklízet méně hlídané objekty. V každém případě je možné vyloučit ohrožení bezpečnosti, protože v nejdůležitějších prostorách ministerstva a armádního velení provádí úklid náš státní podnik Vojenské lesy a statky, který disponuje platnou bezpečnostní prověrkou,“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany Jiří Caletka.

Anketa

,,Nebrat ani jednoho migranta," razí Andrej Babiš. Je to správná politika?

97%
3%
hlasovalo: 17676 lidí
Došlo prý i k menšímu nedorozumění mezi policií a armádou, protože vojáci nedostali informace o tom, že je mezi prověřovanými společnostmi i firma, která pro ně pracuje. „Ministerstvu obrany není známo, že by některá z firem byla vyšetřována,“ sdělil Caletka. Řetězec třiadvaceti podvodných firem fungoval jednoduše několik let. Zapojily se do něj uměle vytvořené společnosti, které mezi sebou obchodovaly s neexistujícím zbožím. A aby vše vypadalo legálně, přidaly se i běžně fungující úklidové firmy.

V případu je mezi obviněnými i známý podnikatel Jan Kočka. „Skupina obviněných měla založit minimálně 23 obchodních společností a působit v nich. Část těchto společností nevykonávala žádnou reálnou podnikatelskou činnost. Na jejich účty byly převáděny finanční prostředky od společností zabývajících se úklidovou činností,“ uvedla k případu ve své zprávě policie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…