Fischer: Prezident by neměl chodit v uniformě. A přišla odpověď

06.11.2022 19:53

S blížícím se kláním o Hrad se rétorika prezidentských kandidátů proti svým soupeřům vyostřuje. Velkou pozornost vzbudil názor Pavla Fischera na adresu Petra Pavla, bývalého náčelníka generálního štábu, a sice že „v současné Evropě nosí uniformu jako hlava státu jen Lukašenko“. Netrvalo dlouho a v internetovém prostoru začal sklízet posměch. Přišla připomínka hned několika evropských státníků v uniformách.

Fischer: Prezident by neměl chodit v uniformě. A přišla odpověď
Foto: Screen Youtube
Popisek: Václav Havel v uniformě Hradní stráže

Kandidát na prezidenta Fischer v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že by žádnému náčelníkovi Generálního štábu AČR nedoporučil kandidaturu na prezidenta. Svého soka Pavla přirovnal k autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. „V současné Evropě nosí uniformu jako hlava státu jen Lukašenko, který ani nebyl řádně zvolen. Musíme si hlídat, abychom nepodlehli dojmu, že je to tak v pořádku. Oddělení ozbrojených sil od politiky je celoevropská věc,“ vymezil se ostře Fischer vůči Pavlovi.

Fischerových slov proti generálu Petru Pavlovi se vzápětí chytili lidé na internetu, kteří se mu vysmáli.

„Pan prezidentský kandidát Pavel Fischer na adresu svého protikandidáta generála Pavla prohlásil, že z evropských hlav států nosí uniformu akorát diktátor Lukašenko. Tak jsem si dovolil připravit takovou malou galerii...,“ uvedl recesista.

Ve zmíněné fotogalerii k tématu se objevuje celá řada evropských hlav států v uniformách. Mezi nimi jsou k vidění například britský král Karel III., norský král Harald V., nizozemský král Viliam Alexander, švédský král Karel XVI. Gustav, bulharský prezident Rumen Radev nebo třeba monacký kníže Albert II. Monacký. Každý z nich je – v reakci na Fischerovo tvrzení, že „uniformu nosí v Evropě jen Lukašenko“ – místo svým jménem označen jako Lukašenko.

S uniformou na Pražském hradě má velmi pozoruhodný zážitek i Václav Havel, pro kterého Fischer pracoval a deklaruje jej jako svůj vzor.

V roce 1990, když u svého přítele výtvarníka Theodora Pištěka objednal nové uniformy hradní stráže, rozhodl se Oscarem oceněný umělec, že když mají nové uniformy vojíni, musí ji mít i jejich velitel. A vytvořil pro prezidenta Havla stejnokroj s výraznými epoletami, a dokonce se šavlí. V uniformě se prezident předvedl svému příteli Miloši Formanovi, který zrovna točil film pro americkou distribuci Proč Havel. Scéna, ve které prezident v uniformě pochoduje po lánském zámku, vybafne na vyděšené kuchařky a pak odepnutou šavlí seká cibuli, se ve filmu nakonec neobjevila, zakázal ji mluvčí Michael Žantovský.

 

Již toto úterý budou uchazeči o post hlavy státu odevzdávat na Ministerstvo vnitra své nasbírané hlasy jak od veřejnosti, tak od zákonodárců z Parlamentu. Mezi nimi je i senátor Pavel Fischer, který se proti dalšímu kandidátovi, Petru Pavlovi, ostře vymezil. Oba včetně další kandidátky, Danuše Nerudové, společně podpořila vládní koalice SPOLU.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…