Fischer: Zeman a jeho lidé zdiskreditovali úřad prezidenta. Nic to z nich nesejme

16.12.2022 9:08 | Ze sítí

Senátor a kandidát na prezidenta Pavel Fischer odsuzuje, že Kancelář prezidenta republiky (KPR) dostala za případ skartování tajných dokumentů pokutu pouze 60 tisíc korun. Je přesvědčen, že tak prezident Miloš Zeman a jeho podřízení činili úmyslně a bez většího trestu takové nakládání s dokumenty bude z jejich strany pokračovat.

Fischer: Zeman a jeho lidé zdiskreditovali úřad prezidenta. Nic to z nich nesejme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Fischer

„Kancelář prezidenta dostala pokutu za to, že porušila zákon a skartovala utajované dokumenty. Z nich policie chtěla získat otisky a zjistit, kdo s listinami nakládal. Jedním z dokumentů byla zpráva o ruském terorismu ve Vrběticích,“ uvádí člen horní parlamentní komory k trestu, který Hrad dostal za zničené tajné zprávy.

A sdílí své obavy, že kvůli tomu se podobné věci mohou do konce prezidentského mandátu Miloše Zemana opakovat: „Žádný trest nesejme z Miloše Zemana a jeho podřízených podezření, že šlo o úmysl, ani vinu za to, jak závažně zdiskreditovali úřad prezidenta republiky. Smutné je, že v tom nejspíš budou pokračovat do posledních dnů mandátu prezidenta Zemana,“ dodává Fischer.

 

 

KPR hrozila pokuta až 200 tisíc korun. Hrad v minulosti opakovaně odmítl, že by porušil zákon. Národní archiv o pokutě rozhodl v září, Pražský hrad se proti verdiktu odvolal. Záležitostí se proto zabývalo Ministerstvo vnitra.

Mynář koncem loňského listopadu podle médií nařídil skartaci tajných dokumentů. Mezi písemnostmi, které byly zničeny podle předpisů, se ocitly i dvě novější zprávy. Podle pracovnic Pražského hradu se tak stalo omylem. To, že byl tajný dokument skartován, zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Její detektivové přišli na Pražský hrad zkontrolovat, zda někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku, ze kterého české tajné služby podezřívají příslušníky ruské tajné služby GRU.

Nejde o jediný případ, kdy KPR čelila problémům kvůli nakládání s dokumenty. V červenci Český rozhlas, Radiožurnál, uvedl, že zaměstnanec zahraničního odboru Pražského hradu dostal čtyřtisícovou pokutu od NBÚ, protože do manipulační knihy nezaznamenal dokument týkající se setkání ředitele zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka s bývalou čínskou velvyslankyní v Česku Ma Kche-čchin. Pracovník pokutu zaplatil, informoval rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…