Fischer se stane ministrem a na účet mu připluly miliony. Podle chirurga je to jen náhoda

09.07.2013 22:48

Kandidát na ministra financí Jan Fischer může na svůj post nastoupit s čistým stolem. Od dárců na jeho účet přišly peníze, kterými splatí své dluhy z prezidentské kampaně. V souvislosti s tím se nabízejí otázky, zda jde o náhodu, nebo zda za tím, že mu přistály na kontě miliony právě v době, kdy byl vybrán na post šéfa resortu financí v Rusnokově vládě, nestojí zájmy některých vlivných podnikatelských skupin.

Fischer se stane ministrem a na účet mu připluly miliony. Podle chirurga je to jen náhoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Peníze na Fischerův účet začaly chodit minulý čtvrtek, tedy poté, co se o Fischerovi coby ministru v nové vládě Jiřího Rusnoka již začalo spekulovat. Dárci ale jakékoli možné skryté důvody odmítají.

Jan Pirk, chirurg a někdejší předseda volebního výboru Jana Fischera, v tom problém nevidí. "Dluh je splacen, spadl mi kámen ze srdce. Transparency International nemá pravdu, že dluh byl splacen náhle. Jan Fischer se tím intenzivně zabýval, měl řadu jednání. Věděl už před čtrnácti dny, že dluhy budou splaceny do 10. července. To jsem ještě vůbec nevěděl, že bude ve vládě. To není náhlé, za tím je intenzivní tříměsíční vyjednávání," řekl Pirk prostřednictvím videotunelu v pořadu České televize Události, komentáře.

To, že peníze začaly chodit na účet v den jeho jmenování, je podle Pirka nejspíše náhoda. Nezakládá to podle něj podezření do budoucna, že Fischer bude v legislativní oblasti vycházet vstříc zájmům některých podnikatelských skupin. A pokud ano, může společnost vznést podezření, které příslušné orgány prošetří. "Myslím, že je štěstí, že se podařilo vše splatit, nevrhalo by dobré světlo, kdyby měl ministr financí dluhy," dodal Pirk.

Známý kardiochirurg také odmítl, že by Fischer měl být špatným ministrem financí jen proto, že neuhlídal peněžní zdroje na svoji kampaň. Byl prý pouze příliš důvěřivý k dárcům, kteří svůj slib nakonec nedodrželi.

Podezření je více. Možné je i porušení zákona

Podle názoru některých odborníků ale můžeme mluvit o porušení zákona, protože Fischer nesehnal peníze v zákonné lhůtě. "V dnešních dnech měl být transparentní účet k financování kampaně dávno uzavřen," řekl analytik Jiří Fiala z Transparency International.

Redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra uvedl, že ve způsobu financování Fischerovy kampaně bylo více podezření. "Domníváme se, že kromě transparentního účtu tam figuroval ještě jeden tajemný - netransparentní - účet. To přináší podezření, jaké zájmy tedy může Fischer v pozici ministra financí hájit. Měli jsme k tomu svědectví dvou lidí z okruhu Jana Fischera. Pak tady máme vyjádření pana Chrenka, které tomu nasvědčuje," řekl.

Podle Kundry bude zajímavé sledovat veškeré finanční toky, protože se zde objevuje riziko propojení nového ministra financí a některých podnikatelských skupin.

Politolog Lukáš Jelínek, další host pořadu ČT, zase upozornil na to, že bezproblémové nebylo ani působení Jana Fischera v čele úřednického kabinetu, který vystřídal vládu Mirka Topolánka v květnu 2009. "Volební kampaň Jana Fischera byla celá plná paradoxů. Fisher byl už v minulosti zmítán zájmem podnikatelských a lobbistických skupin. Takto se chovající předseda vlády sotva může být pevnějším v pozici ministra financí," pochybuje politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…