Fischerova poradkyně: Neposlouchají nás, radši upřednostní zájmovou skupinu

12.12.2013 11:11

Ekonomka a odbornice na daně Alena Vančurová se domnívá, že dosáhnout na miliardové daňové úniky je složité a řešení je prý hudbou budoucnosti. Poradní orgány politiků podle ní mají menší slovo než zájmové skupiny a za největší nešvar české daňové politiky považuje její příliš časté změny.

Fischerova poradkyně: Neposlouchají nás, radši upřednostní zájmovou skupinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ekonomka Alena Vančurová vede katedru veřejných financí na VŠE. O daních učí už od roku 1991 a v současnosti je v poradním sboru ministra financí. Deník Mf Dnes s ní přinesl rozhovor. K tomu, jaký mají poradci vliv na politiky, deníku řekla: „Opravdu nás neposlouchají. Nakonec dají na nějakou zájmovou skupinu, kterou potřebují do politického řešení. Například Hospodářská komora ČR má větší slovo než poradní skupiny.“

Na otázku, zda se dá dosáhnout na údajné stomiliardové daňové úniky, ekonomka řekla, že je to velmi složité. „Hranice mezi legálním vyhýbáním se dani a trestním konáním je velmi tenká. Uvědomte si, že daňová správa tahá za kratší konec provazu, úředníků jsou tisíce, proti nim však stojí milióny daňových subjektů a mezinárodní podnikatelské skupiny. Ty zisk distribuují celosvětově. Je to hlavně o velkém byznysu, který si řeší daně globálně pro celou skupinu,“ vysvětluje Vančurová s tím, že změna je v tomto ohledu prý hudbou budoucnosti.

Ke změně sazeb DPH Alena Vančurová deníku řekla, že každá další sazba strašně zvyšuje administrativní náklady. „Domnívám se, že tudy cesta nevede, že bychom neměli rozšiřovat počet sazeb. Zvlášť v našem prostředí, kdy hrozí, že to zase někdo změní,“ míní ekonomka. V české daňové politice považuje za největší nebezpečí právě to, že se příliš často dělají změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…