Fotograf vydal závažné svědectví o uprchlících a novinářích

17.03.2016 7:18

Podle fotografa Jana Šibíka hazardovaly humanitární organizace s životy uprchlíků. Uvedl to server Echo24.cz.

Fotograf vydal závažné svědectví o uprchlících a novinářích
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Šibík pro server popsal svůj zážitek z pondělního nelegálního přechodu zhruba dvou tisíc uprchlíků přes řecko-makedonskou hranici. Sám byl totiž na místě, v řeckém uprchlickém táboře Idomeni. A tam si právě povšiml, jak humanitární organizace distribuují mezi migranty letáky se zakreslenou pětikilometrovou cestou k hranici. A na letáku byl také zapsán čas, kdy se mají migranti k pochodu shromáždit. 

„Pomáhat se musí v mezích zákona a navádět uprchlíky k ilegálnímu přechodu hranice mi nepřipadá správné a není to ani zodpovědné,“ uvedl Šibík. Viděl totiž, jak k setkání uprchlíků skutečně došlo. A došlo i k překonávání řeky Suvy. 

Původní text ZDE.

„Když jsme k řece dorazili, bylo přes ni již natažené lano, kterého se uprchlíci při průchodu vodou přidržovali. Pomáhali jim při tom humanitární pracovníci i někteří novináři,“ podotkl. I přesto, že mnohé matky s dětmi či staří lidé řeku překonali, což Šibík považuje za nebezpečné, byli zadrženi na makedonském území a posláni zpátky. To bylo podle fotografa ale jasné od začátku. 

Následně dostali novináři, kteří s přechodem pomáhali, i humanitární organizace pokutu za nelegální přechod státní hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…