Francie: 50krát zatčen, měl jít do vazby. Nešel. Brahima B., útočník na babičku s vnučkou

21.06.2023 11:32

ZE SVĚTA Francouzští politici vyjádřili svůj šok z videa, ve kterém mladý černoch na ulici v Bordeaux brutálně napadl babičku s vnučkou a o němž už ParlamentníListy.cz informovaly včera. Nyní se objevily konkrétnější informace o „Francouzi s kriminální minulostí“, jak je oficiálně prezentován třicetiletý Brahima B., který měl být již padesátkrát zatčen a před nedávnem soud rozhodoval o jeho vzetí do vazby za držení drog. Nakonec zůstal na svobodě.

Francie: 50krát zatčen, měl jít do vazby. Nešel. Brahima B., útočník na babičku s vnučkou
Foto: Repro Twitter
Popisek: Afričan útočí na starší ženu s dítětem v Bordeaux

Bezpečnostní kamera zabírá ulici francouzského Bordeaux. Babička s vnučkou vycházejí ze dveří a opatrně se rozhlížejí. Nalevo několik metrů od sebe zahlédnou postávajícího mladíka afrických rysů a rychle couvají zpátky do domu. Zevlující se ale rozeběhne k nim a na poslední chvíli strčí nohu do dveří.

Pak na chvíli zmizí ze záběru kamery a když jej opět vidíme, táhne obě ven jak těžký pytel brambor. Ležící babičce se pokouší něco zcizit z kapsy, vnučku odhodí několik metrů pryč.

V tu chvíli do záběru vstupuje štěkající pes, jehož se pachatel patrně lekne. Rychle ze země sebere peněženku a mizí za projíždějícím autobusem, zatímco babička s vnučkou se sbírají ze země. Vše se odehraje během třiceti vteřin.

 

 

Video z francouzského Bordeaux od úterka vyvolává rozruch jako drsný záznam dnešní reality Francie.

Český „odpůrce extrémismu“ a „hrdý Sluníčkář“ Jiří Hrebenar ještě v úterý pravost videa zpochybňoval proto, že jej na svém twitteru zveřejnil bývalý prezidentský kandidát Eric Zemmour, v Hrebenarových očích „krajně pravicový odpůrce migrace“.

„Já osobně si myslím, že je to účelový hoax mající za cíl Zemmourovi získat body zase na migračním tématu. Fakt lidi… dávejte si pozor, co kde sdílíte a taky od koho, tedy jaký je zdroj,“ radil.

Večer ale v České televizi Michal Kubal hlásil: „Francii pobouřilo video útoku v Bordeaux. Jeho terčem se za bílého dne stala sedmdesátiletá žena s vnučkou. Muž se snažil vniknout do domu seniorky, kterou pak srazil k zemi a dítě odhodil. Policie už útočníka zadržela, podle ní se jedná o Francouze s kriminální minulostí“. Starší žena skončila v nemocnici.

Informace o „Francouzi s kriminální minulostí“ dostala během noci na středu konkrétnější kontury.

Pachatelem má být třicetiletý Brahima B. (některá média uvádí Braihima B.). Ten se narodil v Bordeaux rodičům migrantům. Za třicet let svého života má mít na triku už padesát zatčení. V rejstříku trestů má mít vedeno 15 záznamů, zejména v oblasti dopravních předpisů a drog.

Před několika dny měl být zatčen za držení drog, soud se má konat 29. června. Soud jej ale nevzal do vazby. Podle zdrojů z prokuratury, citovaných listem Le Parisien, se tak stalo na základě znaleckého posudku psychiatra. Sám Brahima B. měl soudci sdělit, že je psychicky nemocný a je v péči lékařů, která by ve věznici nebyla možná.

V Bordeaux má být znám jako bezdomovec pohybující se kolem Grand Parc de Bordeaux.

Další zadržení si připsal asi hodinu po svém činu. Při zásahu na náměstí se měl chovat agresivně, policie musela přivolat posily a nakonec použít taser.

Rodina obětí žádá: Nedělejte z toho politiku

Francouzská politická scéna zareagovala vyjádřením účasti napadené rodině a oceněním práce policie. Podle ministra spravedlnosti Erica Dupont-Morretiho je pohled na taková videa „naprosto nesnesitelný“.

I podle premiérky Elisabeth Borneové je video šokující, požádala ale veřejnost, aby „byla opatrná a nedělala závěry dříve, než vyšetřovatelé“.

Starosta Bordeaux Pierre Hurmic, zástupce francouzských Zelených, v tiskovém vyjádření kromě účasti rodině odsoudil „nacionalistické a ideologické reakce“ na tento čin.

 

 

I rodina obětí následně vydala tiskovou zprávu, ve které žádala, aby jejich napadení nebylo politicky zneužíváno. „Je naprosto neslušné využívat tuto událost k probouzení etnických otázek nebo k ospravedlnění trestních či migračních reforem,“ padlo též v prohlášení vydaném právníkem rodiny.

Ten také protestoval proti tomu, že byly zveřejněny snímky rodiny bez udělení souhlasu a bez respektu k soukromí obětí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím, že Rakušan bude mít s vysvětlováním problém., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 21.06.2023 13:07:53
Pikantní na tom je, že desinformační aktivisté útočili na ty, kteří video zveřejnili. Ne, tohle nechci. Rakušan znovu zradil.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…