Francouzský miliardář dokopal do úřadu dva africké prezidenty. Teď však prý žně skončily...

28.04.2018 13:40

Francouzský miliardář Vincent Bolloré býval donedávna považován za člověka, se kterým je lépe býti zadobře. Ani policejní vyšetřovatelé si prý jeho aktivit raději moc nevšímají. Čas, kdy si mohl připadat jako nedotknutelný, však zřejmě skončil. Vyšetřovatelé se teď zabývají jeho možnými korupčními aktivitami v Africe. Údajně dopomohl k moci hned dvěma prezidentům. Ale nebylo to zadarmo.

Francouzský miliardář dokopal do úřadu dva africké prezidenty. Teď však prý žně skončily...
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Vincent Bolloré patří k nejbohatším Francouzům. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek v přepočtu asi na 152 miliard korun. Server Lidovky.cz dodává, že Bolloré podniká v médiích, ale také v dopravě. Své dopravní impérium vybudoval v Africe. Státní orgány však mají za to, že své impérium nebudoval vždy zcela čistě. Proto teď jeden z nejbohatších Francouzů sedí ve vězení.

„Je obviňován, že pomáhal prezidentům Guineje a Toga dostat se k moci výměnou za lukrativní podnikatelské zakázky v místních přístavech,“ píše server. Proti miliardáři teď stojí spojené síly francouzské a guinejské policie. „Vyšetřovatelé se domnívají, že Bollorého reklamní společnost Havas, jejímiž klienty jsou mimo jiné luxusní značky Calvin Klein či Valentino, před volbami v roce 2010 pracovala na kampani guinejského prezidentského kandidáta Alphy Condého bez adekvátní finanční odměny. Tou totiž byla výhodná protislužba,“ pokračuje server. Výhodná protislužba se měla týkat správy nákladní dopravy v přístavu v hlavním městě Guineje Konakry.

Prakticky jako přes kopírák si měl Bolloré počínat v africkém státě Togo – v bývalé francouzské kolonii.

Bolloré je podle francouzských médií prošetřován už několik let. Společnost Bolloré Group však všechna obvinění z možného korupčního jednání popírá. Vydala tiskovou zprávu.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…