Fuj, ČSSD už nevolím. Opravdu?

16.05.2012 6:25

POLITOLOGOVÉ Kauza středočeského hejtmana Davida Ratha nebude mít podle politologa Josefa Mlejnka významný dopad na podporu ČSSD, protože jejím voličům je celkem fuk, zda je jejich politik namočen do nějakých afér. Naopak Lukáš Jelínek si myslí, že u voličů politického středu to nejsilnější parlamentní straně uškodit může.

Fuj, ČSSD už nevolím. Opravdu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Když se na přelomu roku objevily kauzy vysokého manažera Ředitelství silnic a dálnic Michala Haly a krajských špiček na Pardubicku, uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera, že pro voliče sociální demokracie jsou podstatnější postoje ČSSD proti reformám a krokům Nečasovy vlády obecně než případné korupční kauzy jejích politiků.

Změnit to může čerstvý případ středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl zadržen protikorupční policií. „Myslím si, že valný vliv to mít nemusí, protože voliči ČSSD jsou vůči těm aférám víceméně imunní. Na ně to tak nepůsobí. Kdyby se to stalo v nějaké pravicové nebo středové straně, tak to bude mít daleko větší dopad než na sociální demokracii,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Voličům ČSSD je namočení jejich politiků do afér fuk

Podle něj si totiž voliči ČSSD slibují od politiky a politiků něco jiného než stoupenci ostatních stran. „Jim je celkem fuk, jestli je jejich politik zapojen do nějakých afér nebo není. Oni spíš mají tendenci vnímat politika jako takového bosse, který když zařídí to, co slíbí, tak je dobrý. Ale vazby na kmotry nebo nějakou korupci berou tak, že to k té práci nějak patří,“ podotýká Mlejnek.



„Moc nesouhlasím s tezí, že by sociálnědemokratické voliče nezajímaly kauzy, které se ČSSD zprostředkovaně dotýkaly v případě pana Haly nebo teď ve větším měřítku v případě hejtmana Ratha. Právě proto, že ČSSD chce oslovovat co nejširší spektrum voličů a že jí velmi záleží i na hlasech voličů tzv. politického středu, tak musí počítat s tím, že jakékoli selhání strany nebo jednotlivce může tyto voliče odhánět a může velmi vážně poškodit výsledek ČSSD ve volbách jakéhokoli typu,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Rath už není prvosledový politik jako v Paroubkově éře

Anketa

Přestanete volit ČSSD kvůli Rathově kauze?

63%
28%
hlasovalo: 1591 lidí
„To nic nemění na tom, že silné voličské jádro ČSSD upřednostňuje v současnosti témata sociální a ekonomická, protože čím dál víc lidí se rozhoduje podle svých peněženek než podle mediálních kauz,“ poukazuje Jelínek na to, že u sympatizantů politických stran je běžné, že mají tendenci nepřipouštět si u svých politiků třeba korupci a spíš to vnímají jako akci, kterou na ně nastražil  druhý tábor.

Na celostátní úrovni politolog Josef Mlejnek vůbec neočekává nějak dramatický propad přízně ČSSD, i když jde o její hodně známou tvář. „David Rath už není ten prvosledový politik ČSSD. Jeho hlavní éra se kryla s érou Jiřího Paroubka a s jeho pádem se dostal trochu do pozadí. Už není přímo ve vedení sociální demokracie, takže se to na ní nemusí projevit nějak fatálně,“ domnívá se Mlejnek.

Selhání méně problémového politika by pro ČSSD bylo závažnější

Lukáš Jelínek mu dává za pravdu především proto, že jde o kontroverzního politika, který má tradičně nadšené stoupence a nesmlouvavé odpůrce a s těmi tato kauza nic moc neudělá. „David Rath byl vždy člověk, který štěpil českou politiku a veřejné mínění. Kdyby selhal nějaký politik, který je v sociální demokracii vnímaný jako konsensuálnější a méně problémový, tak by to mělo mnohem vážnější následky,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz politolog Jelínek.

Zároveň připouští, že středočeský kraj může být jediným, kde by na podzim ČSSD nevyhrála volby. „Volební sympatie ve středních Čechách jsou dost vrtkavé, minulé volby tam nevyhrála ČSSD nějakým zásadním způsobem. A vyhrála je především na tom, že David Rath kritizoval hospodaření svého předchůdce Petra Bendla zejména v krajských nemocnicích. Je to tedy jakýsi paradox či kouzlo nechtěného, že v tuto chvíli končí politická kariéra Davida Ratha právě v souvislosti s nemocnicí v Kladně,“ připomíná Jelínek.

Pokud budou krajské volby referendem o vládě, Rath voliče zajímat nebude

„Pro úspěch, nebo neúspěch ČSSD bude důležité, jestli dokáže z krajských voleb udělat volby jakoby parlamentní, jestli vybudí své voliče k účasti v krajských volbách podobně jako před čtyřmi lety. Myslím, že to budou dělat přes kritiku vlády, reforem a zdůrazní sociální témata. A když se jim to podaří, tak voliče David Rath zajímat nebude,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…