Fuj, plivete na Jiřího Mádla, nadává nám Šídlo. Jenže ono je tu něco, na co zapomněl

11.06.2019 15:54

Jako Miloš Jakeš, předvádějící „bolševické apely na nejnižší pudy a závist“ se podle Jindřicha Šídla chovají ParlamentníListy.cz, když upozorňují na milionové dotace, které čerpají na svá díla čeští umělci z fondů zřizovaných vládou, proti které pak nadávají po náměstích. Při svém výkladu, že umělci nemají důvod pociťovat vděk, ale zapomněl na jednu věc. Ta se ukazuje například u režisérky Olgy Sommerové, jejíž chování hezky ilustruje přístup umělců k jejich sponzorům.

Fuj, plivete na Jiřího Mádla, nadává nám Šídlo. Jenže ono je tu něco, na co zapomněl
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Mirek Topolánek a Jindřich Šídlo v Topol show

Jindřich Šídlo začal svůj rozhlasový příspěvek slovy, že ParlamentnímListům.cz se dnes můžeme smát tak jako kdysi Miloši Jakešovi, protože je to „médium, které slouží nejlépe k tomu, aby se na něm studenti žurnalistiky učili, jaká všechna pravidla oboru lze porušit během jednoho nepříliš dlouhého textu sepsaného chatrnou češtinou“, předčítal.

Šídlovo přirovnání pokračuje tím, že tak jako Jakeš prý předváděl plky „o umělcích, kteří statisíce, miliony berou každý rok, a přitom protestují proti straně a vládě“, dnes se prý strategie „bolševických apelů na nejnižší pudy, závist a třídní zášť“ vrací v textech, které ParlamentníListy.cz píší o Jiřím Mádlovi.

Jednalo se o texty ParlamentníchListů.cz z minulého týdne Umělec Mádl opovrhuje premiérem. V roce 2016 jej přitom prosil o astronomickou dotaci 7 500 000 korun na svůj film. A tu mu Babiš poslalJiří Mádl v těch penězích mohl plavat: Po sedmi milionech, které jsme objevili, přišlo dalších 6 023 504 korun dotací na jeho filmy. Opět i díky Babišovi.

První text řešil Mádlovu žádost o podporu od Státního fondu kinematografie na film Na střeše. Na svůj nejnovější režijní počin žádal Mádl 7,5 milionu, dostal sedm milionů. Celkové náklady na dílo přitom vyčíslil na necelých 36,5 milionu.

Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, jak zní oficiální název instituce, je podřízen Ministerstvu kultury. Samotný rozpočet fondu, jehož součástí jsou i dotace pro jednotlivé filmy, je ale schvalován společně se státním rozpočtem. Schválit všechny filmy, kterým bude přidělena podpora, tedy musí ministr financí. Tím byl v roce 2016, kdy Mádl o podporu žádal, Andrej Babiš. A právě proti němu nyní umělec Mádl vehementně vystupuje.

Již rok předtím dostal Mádl na stejný film 300 tisíc korun, tentokrát určených na „vývoj filmu“.

POSLECHNĚTE SI KOMENTÁŘ PŘEDNESENÝ JINDŘICHEM ŠÍDLEM

Druhý text se zabýval podporou filmu Celebrity s.r.o., kde figuroval nejen jako herec, ale také jako jeden ze scenáristů. V roce 2015 dostal film z fondu celkem 4 023 504 korun.

A do třetice v roce 2014 dostal Mádl dva miliony na svůj režijní debut Pojedeme k moři. Fond přitom jeho dílo zařadil mezi filmy, které dostaly výraznější podporu, až na poslední místo.

V době, kdy Andrej Babiš jako ministr financí schvaloval příspěvky jednotlivým filmům, si tak díla Jiřího Mádla přišla celkem na více než 13 milionů korun.

Minulé úterý režisér a herec Jiří Mádl vystoupil na Václavském náměstí s jedním z nejostřejších projevů proti Andreji Babišovi. „Dívejme se na to optikou vyspělého státu! Představte si, že by v Německu byl tajný agent, který po revoluci zbohatl díky kontaktům totalitního režimu, koupil si média, ovlivňoval je, pak byl i ministrem financí i premiérem, zničil tam pole a dělal si z lidí srandu,“ burcoval náměstí.

Když se ParlamentníListy.cz pozastavily nad tímto rozporem, dočkaly se reakce od Jindřicha Šídla. Ten začal tím, že připomněl, že je to jen necelá polovina příspěvku, který dostal na svůj film s prezidentem Zemanem sympatizující Filip Renč.

„Babiš samozřejmě z vlastní kapsy nedal Mádlovi ani korunu, proč by to taky dělal. Jen jako ministr financí formálně schválil rozpočet fondu, který ministerstvu předložilo podle pravidel Ministerstvo kultury,“ pokračoval dále.

Mádl podle něj dostal veřejně oznámenou podporu, kterou od roku 1993 dostala spousta dalších umělců. A ironicky dodává, zda snad chceme, aby se kvůli tomu „teď vděčně zapojil do kampaně za lepší, silné Česko, nasadil červenou čepici a pustil se do nějaké pozitivní práce, třeba při stavbě dálnic“.

Představa Andreje Babiše, který jen rozdává peníze vymlácené z daňových poplatníků a sám nepomůže, ale dostává trhliny. Andrej Babiš totiž sám provozuje Nadaci Agrofert, která rovněž podporuje umělecká díla.

Podpořil i dámu, která o něm vykládá, že z něj má husí kůži. Jde o režisérku Olgu Sommerovou, která se o něm rozpovídala, když v roce 2017 ohlašovala svou neúspěšnou kandidaturu do Poslanecké sněmovny na kandidátce TOP 09. „Dnešní politická situace v Česku se ale dostala do stavu, kdy začíná být ohrožena demokracie, a tudíž i svoboda. Poslední dva tři roky se objevují příznaky totality,“ řekla tehdy a zmínila „kontrolování“ nebo „Babišův záměr o polovinu zúžit Sněmovnu a zrušit Senát“.

Sommerová si přitom nechala přímo Agrofertem sponzorovat několik svých filmů. Částky v řádu statisíců získala přinejmenším na filmy Věra 68 a Magický hlas rebelky. Když ji ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření, vzkázala, že společnost nepodporovala filmy, ale jen jejich distribuci. Navíc prý v době, kdy Andrej Babiš ještě nebyl ve střetu zájmů, ačkoliv film Magický hlas rebelky o Martě Kubišové měl premiéru v době, kdy byl Andrej Babiš již šest měsíců ministrem financí a prvním místopředsedou vlády.

„Mé filmy sponzorovali mnozí, ale nikdy si mě nikdo nekoupil. Nekoupil si mě ani pan Babiš, a necítím se mu být zavázána,“ zakončila rázně.


 

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …