Gauner zneužívá virovou krizi? ČT šokovala případem a varovala

30.03.2020 7:03

Nejvíce ohroženou skupinou lidí, co se týče ekonomických dopadů koronavirové krize, jsou lidé v insolvenci a v exekuci. V České republice probíhá více než čtyři miliony exekucí, které doléhají až na 783 053 občanů. Přestože pro ně může být nastalá situace velmi těžká kvůli možným výpadkům jejich příjmů, hrozí jim i další nebezpečí. V Událostech České televize Exekutorská komora ČR varovala, že neznámý pachatel rozesílá falešné exekuční příkazy.

Gauner zneužívá virovou krizi? ČT šokovala případem a varovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce, ilustrační foto

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí
„Lidi, kteří jsou v insolvenci, to je ohrožená skupina lidí, protože jim v tuto chvíli vypadnou příjmy, třetí, čtvrtý rok jsou v insolvenci a najednou nebudou schopni plnit ten závazek minimálně třiceti procent,“ poznamenal úvěrový a dluhový expert Člověka v tísni Daniel Hůle.

Nejedná se však pouze o nebezpečí, že těmto finančně špatně zabezpečeným lidem vypadnou příjmy, v nastalé situaci se totiž vyrojili i mnozí podvodníci. „Neznámý pachatel, který se vydává za dnes již bývalého notáře JUDr. Michala Kulíka ze smyšleného Notářského a exekutorského úřadu Praha-západ, rozesílá falešné exekuční příkazy. Přestože obsahují zákonné náležitosti, nejsou pravé,“ varuje Exekutorská komora ČR.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) připravuje ve spolupráci s Ministerstvem financí kvůli dopadům epidemie koronaviru na podnikatele novelu insolvenčního zákona. Ten zahrne například úpravu lhůt či podmínek pro požádání o oddlužení.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) taktéž připravuje úpravu zákona o spotřebitelském úvěru. Ve čtvrtek uvedla, že s odbornými asociacemi jednají zástupci vlády i o úpravách exekucí, například o odložení některých lhůt, aby lidé nebyli v době epidemie pod hrozbou uvalení exekuce. Novela insolvenčního zákona přinese podle Schillerové nový systém lhůt, autoři zvažují i vyhlášení moratoria.

Později ministryně upřesnila, že vládě navrhne moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Zároveň by podle ní měl být po dobu přerušení splácení snížený i úrok u těchto úvěrů o „nějakou symbolickou výši“.

Ministerstvo financí (MF) také předloží návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí. Spolu s tím ale chce MF také pro všechny nově uzavřené hypotéky zrušit daňové uplatnění odpočtů zaplacených úroků.

Sněmovna tento týden schválila navýšení schodku rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Zároveň MF nově letos očekává zatím pokles ekonomiky o 5,1 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…