Gazdíkův zástupce Rakušan u Tvarůžkové: Chceme Babiše porazit. Ohrožuje demokracii

22.05.2017 19:28

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v pondělním Interview ČT24 místopředsedu hnutí Starostové a nezávislí Víta Rakušana. Ten se rozpovídal o vládní krizi a pořádně se obul do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Gazdíkův zástupce Rakušan u Tvarůžkové: Chceme Babiše porazit. Ohrožuje demokracii
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Vládní krize prý pro Rakušana v jistém smyslu představovala pozitivní signál. „Pro mě je to v jistém smyslu i docela dobrý signál, protože je tady ústava,“ pochvaloval si hned na úvod pořadu Rakušan. I v turbulentních časech se ukázalo, že je tady ústava, základní zákon státu, kterého když se premiér držel, mohl krizi vyřešit. Sobotkovo odvolání Babiše z vlády bylo podle Rakušana namístě.

„My se domníváme, kdy tady někdo koupí média a pak je tady podle zpochybňovaných nahrávek ovlivňuje, tak to je problém,“ uvedl Rakušan, který doufá, že podobné kauzy změní pohled voličů Andreje Babiše. „Pokud Babiš rozhoduje o tom, co se může objevit v tom či onom článku, tak to může být ohrožením demokracie a v tomto smyslu považuji krok premiéra za správný,“ zdůraznil Rakušan.

Vláda hnutí ANO za podpory či v koalici se STAN je podle Rakušana za této situace nepřijatelná. „My chceme hnutí ANO porazit, nebo mu alespoň chceme ubrat výraznou část voličských hlasů. My chceme voličům ukázat, že tady je alternativa,“ pokračoval. „Pro nás je primárně nepředstavitelné, abychom vstupovali do vlády, ve které bude premiérem Andrej Babiš,“ zdůrazňoval.

Starostové a nezávislí prý přemýšlejí úplně jinak než Babiš. Babiš se podle Rakušana chová jako šéf, chce o všem rozhodovat jako šéf a tento princip uplatňuje ve vlastní straně a rád by ho prý uplatnil na úrovni celého státu. „Naše cesta k cíli je radikálně odlišná. My chceme stát budovat odspodu,“ zdůraznil host.

Odlišný přístup k politice ukazují Starostové a nezávislí i tím, že uzavřeli předvolební koalici s KDU-ČSL, což znamená, že pro volební úspěch bude muset koalice získat minimálně deset procent hlasů a nikoli jen pět.

Rakušan odmítl také spolupráci s komunisty, a to i navzdory tomu, že v Litvínově STAN s KSČM spolupracují. „To je jedna jediná výjimka. Když se to v roce 2014 domlouvalo, tak já jsem byl ... proti tomu a v roce 2018 budu požadovat, aby hnutí STAN nespolupracovalo s komunisty na absolutně žádné úrovni,“ prohlašoval rezolutně Rakušan.

Pár slov padlo také na adresu lidoveckého politického matadora Jiřího Čunka. „Jiří Čunek je člověk, který říká, že respektuje dohodu se Starosty a nezávislými, tak já doufám, že bude tuto dohodu ctít, pokud se na sjezdu KDU-ČSL dostane do nejužšího vedení. Jeho vyjádření z poslední doby jsou spíše v rozporu s touto dohodou,“ je přesvědčen Rakušan. Respektuje, že Jiří Čunek je výraznou osobností lidovců, ale Starostové se na něj většinou dívají kriticky.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Stranou pozornosti Víta Rakušana nezůstala ani budoucnost státu, resp. vize, s jakou do budoucnosti hledí právě Starostové a nezávislí. „Kde je efektivní čerpání peněz na vysokorychlostní internet? Tady mi dovolte jednu vsuvku, když se v 19. století budovaly rozvodové sítě, tak nikdo přesně nevěděl, co všechno to přinese, ale ti osvícení věděli, že je to cesta do budoucnosti. Totéž platí u vysokorychlostního internetu,“ zdůrazňoval Rakušan s tím, že by rád českou státní správu elektronizoval např. po vzoru Estonska, kde lze zařídit ledacos přes internet a ve srovnání s internetem také rychleji.

Nakonec se Rakušan vyjádřil k protikuřáckému zákonu, který vstoupí v platnost s koncem května, tedy už za pár dní. Jak se divá na protikuřácký zákon?

„Je prostě přirozené, že chráníme nekuřáka před dopady tabakismu, protože o těchto dopadech víme víc než před dvaceti lety. Já bych zákon po velkém váhání podpořil.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…