Generál Řehka převzal stříbrnou medaili Ozbrojených sil Polské republiky

15.08.2019 21:48

Generál Karel Řehka ve středu v polském Elblagu převzal stříbrnou medaili Ozbrojených sil Polské republiky. Řehka nyní v Elblagu působí jako zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod, pod kterou spadají alianční jednotky rychlé reakce předsunuté na území Polska a Pobaltí. ČTK to dnes sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu.

Generál Řehka převzal stříbrnou medaili Ozbrojených sil Polské republiky
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Vyznamenání Řehkovi udělil polský ministr obrany za zásluhy a významný přínos v rozvoji spolupráce mezinárodních jednotek. Řehka ho převzal na slavnostním ceremoniálu při oslavách Dne ozbrojených sil Polska. „Ocenění si velice vážím. Vnímám ho nejen jako osobní ohodnocení, ale jako poděkování všem vojáků a vojákyním, kteří odvádějí během zahraničních nasazení skvělou práci a podílejí se tak na budování dobrého jména naší armády i celé České republiky,“ uvedl Řehka.

Řehka vystudoval vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Absolvoval například roční důstojnický kurz ve Velké Británii nebo prestižní kurz rangers v USA. Zúčastnil se misí na Balkáně a v Afghánistánu. V české armádě působil u 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, které od roku 2010 vedl. Od listopadu 2014 stál v čele Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany. Letos v květnu převzal Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost.

Na velitelství v Elblagu slouží mezi téměř 300 lidmi z 16 států NATO několik českých vojáků. Velitelství koordinuje aktivity předsunutých jednotek v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…