Globální výhled ekonomiky je příznivý, ujišťuje guvernér Singer

13.04.2014 8:41

V rámci Mezinárodního měnového fondu (MMF) se v současnosti vyhodnocují rizika spojená s krizí na Ukrajině. Nezdá se ale nyní, že by toto geopolitické riziko mohlo zastavit obecný zlepšující se trend světové ekonomiky. ČTK to v sobotu řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer, který se účastní nynějšího jarního zasedání MMF ve Washingtonu.

Globální výhled ekonomiky je příznivý, ujišťuje guvernér Singer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

„Probíhá mapování rizik, probíhá mapování toho, jak velká aktiva mají evropské bankovní skupiny na Ukrajině a v Rusku... Do jaké míry závisejí jednotlivé země na dodávkách plynu a ropy přes Ukrajinu z Ruska," řekl Singer. Tato rizika podle něj nejsou ohromující „v celkovém rozměru evropského finančního systému", nejsou ale ani zanedbatelná a pro některé bankovní skupiny by prý mohly být nepříjemné. Podrobnosti týkající se konkrétního číselného vyjádření ale odmítl sdělit s poukazem na to, že výstupy z těchto jednání zatím nebyly schváleny.

Spor Ukrajiny a Ruska by neměl zablokovat vývoj vpřed

„Svět je v tuto chvíli v relativně optimističtějším výhledu, rizika existují, nejnovějším rizikem je Ukrajina, Rusko, ale nevypadají v tuto chvíli tak, že by měly obecně zablokovat postup vpřed," uvedl Singer, podle nějž šlo i s přihlédnutím k nejnovějším nebezpečím kolem ukrajinské krize o první optimistické zasedání „za zhruba čtyři nebo pět let".

Jarní zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu trvá do neděle. Za vyvrcholení těchto rozhovorů se považuje dnešní jednání Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii MMF. Podle večerního komuniké tohoto výboru, které zprostředkovala agentura Reuters, globální ekonomická aktivita nadále zesiluje. Oživování je ale křehké a nebezpečí možného útlumu přetrvává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…