Google nám lhal! Potají špehuje, kde právě jsme. Dělá to možná i váš mobilní telefon

15.08.2018 20:08

Lidé si už zvykli nebo do jisté míry už ani nevnímají, že žijeme v době, kdy je každý náš krok na veřejných prostranstvích pod dozorem kamer umístěných téměř na každém rohu. K tomu všemu od letošního července začne Ministerstvo vnitra vydávat už jen občanské průkazy s elektronickým čipem. Tím to ale nekončí. Pod dozorem jste i v případě, pokud jste majiteli iPhonu s aplikacemi Googlu nebo uživateli zařízení se systémem Android. Podle zjištění agentury AP totiž Google šmíruje polohu, a to dokonce i v případě, že mu to zakážete.

Google nám lhal! Potají špehuje, kde právě jsme. Dělá to možná i váš mobilní telefon
Foto: usetreno.cz
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto

Pokud někdo nechce, aby se zaznamenávala jeho poloha, v zařízení se systémem Android si uživatel může v nastavení vypnout „Historii polohy Google“. V nápovědě se poté dozví, že v takovém případě Google nebude ukládat informace o navštívených místech. Pokud věří, že to však od „sledování“ pomůže, je na velkém omylu. Informace o tom, že tomu tak není a Google lže, přinesla agentura AP.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Nevyžádané ukládání historie pohybu se může vztahovat až na dvě miliardy uživatelů telefonů s operačním systémem Android a také na statisíce majitelů iPhonů s aplikacemi Googlu. „Historii polohy můžete kdykoli vypnout. Když je Historie pohybu vypnutá, místa, která navštívíte, už nejsou ukládána,“ uvádí Google. Tohle tvrzení však agentura AP vyvrací. I Googlu. „Tohle není pravda. I s pozastavenou historií pohybu některé aplikace Googlu automaticky ukládají data o poloze s časovým údajem,“ uvedla AP.

Například Magazín Wired napsal, že vypnutí Historie ve skutečnosti pouze zabrání Googlu vytvářet pro uživatele vizualizaci jeho pohybu v „časové ose“. Jako příklad automatického ukládání uvádí AP aplikaci Google Maps, která údajně polohu uživatele zdokumentuje už při jejím samotném otevření. Dokonce i automatické denní zprávy o počasí na telefonech s Androidem zjišťují rámcově, kde právě jste. Nebo také při vyhledávání některých frází, které nemají nic společného s polohou, jako například „čokoládové sušenky“.

Agentura AP uvedla, že již vytvořené soubory se souřadnicemi lze odstranit ručně, avšak jde o náročný proces. Skoncovat s ukládáním zmíněných polohových známek lze skrze zcela jinou položku nastavení, která však na první pohled se sledováním polohy nesouvisí a je automaticky zapnutá. Na nesrovnalosti v praktikách Googlu upozornila AP vědkyně Kalifornské univerzity v Berkeley K. Shankari, která o utajeném sledování napsala v květnu na svém blogu.

Problému si prý všimla poté, co ji telefon vyzval, aby ohodnotila nákup v určitém obchodě, ačkoli měla ukládání polohy vypnuté. ČTK uvedla, že podle magazínu Wired by kromě nahánění strachu mohl odhalený postup také porušovat pravidla americké Federální komise pro obchod (FTC) ohledně klamných praktik týkajících se soukromí.


 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…