Gorbačov zuří. Putin mu prý ničí celoživotní práci. Novinář přinesl jeho slova

23.07.2022 10:09

Poslední vládce Sovětského svazu, 91letý Michail Gorbačov je zklamán, že šéf Kremlu Vladimir Putin svou válkou na Ukrajině „kompletně zničil politické reformy“, které Gorbačov tvrdě vyjednal. V rozhovoru pro ruskou verzi magazínu Forbes to sdělil novinář Alexej Venediktov, který je s Gorbačovem v kontaktu. Informuje o tom CNN Prima News.

Gorbačov zuří. Putin mu prý ničí celoživotní práci. Novinář přinesl jeho slova
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Bývalý šéfredaktor nezávislého rádia Echo Moskvy Alexej Vedediktov uvedl, že Gorbačov má pocit, že Putin ničí jeho celoživotní práci. „Gorbačovovy reformy – politické, nikoliv ekonomické – byly kompletně zničeny,“ prohlásil.

Svědčí o tom podle jeho slov přítomnost vojáků Severoatlantické aliance v zemích, které hraničí s Ruskem. „Když Gorbačov odcházel, byly v jednotce rychlé reakce čtyři tisíce vojáků. Nyní NATO oznámilo, že ke konci příštího roku to bude 300 tisíc,“ připomněl novinář.

Dosud samotný Gorbačov ruskou invazi na Ukrajinu veřejně nekomentoval, Venediktov jeho názor tlumočí jako zklamání: „Můžu vám říci, že je zklamaný. Vnímá to, že šlo o jeho celoživotní práci,“ prozradil novinář. Díky Gorbačovovým reformám došlo k rozdělení SSSR, k možnostem osobního vlastnictví a také k udělení svobody církvi či tisku, ta ovšem nyní opět mizí, dodal novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…