HN rýpou do Okamury: Odkud má ty peníze?

18.11.2013 7:16

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie, které se v předčasných volbách dostalo do sněmovny, Tomio Okamura, rád dává na odiv své bohatství a chlubí se tím, že je úspěšný podnikatel. "Když má ale vysvětlit, na čem přesně vydělává a kolik, rázem zapomíná na proklamace o povinném zveřejňování původu majetku politiků," píší poněkud útočně Hospodářské noviny.

HN rýpou do Okamury: Odkud má ty peníze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tomio Okamura přiznal, že měsíčně vydělává milion korun a jeho majetek má hodnotu desítek milionů. Svým bohatstvím se netají a rád zdůrazňuje, že je úspěšným podnikatelem. Podle Hospodářských novin ale pohled do obchodního rejstříku dává příběhu o úspěšném byznysmenovi trhliny. Firmy, které politik vlastní, prý totiž téměř nevydělávají.

Jak sám říká, většinu peněz prý vydělává na živnostenský list. Podrobnosti ale prozrazovat nechce. "Nikdy jsem neměl žádné veřejné zakázky, takže vůbec nechápu, proč bych se zrovna vám měl z něčeho podobného zpovídat," odbyl dotaz deníku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nemá prý dobrou pověst

Okamura je podle zjištění HN spolumajitelem čtyř firem, ze kterých mu coby manažerovi plyne celkem 100 až 250 tisíc měsíčně. Zbylých zhruba 800 tisíc tedy získává z jiných zdrojů. Podle Okamury mu peníze vynáší jeho knihy, placené přednášky a průvodcování. Zejména to poslední ale zpochybňují jeho kolegové z branže.

"On má mezi průvodci velmi špatnou pověst, především proto, jaká pravidla svým vlivem prosadil. Každopádně pokud jde o jeho současné aktivity, domnívám se, že nikoho nezaměstnává," prozradila deníku průvodkyně se zaměřením na japonštinu Helena Španihelová.

Úsvit jako podnikatelský projekt

A tak podle HN jediným snadno dohledatelným Okamurovým finančním úspěchem je jeho strana Úsvit přímé demokracie, se kterou se dostal do sněmovny. "Na tomhle úspěchu jsme pracovali mnohem déle. Tomio se začal politikou zabývat už v Asociaci cestovních kanceláří. Byl známý a lidé se na něj obraceli se svými problémy," uvedl Okamurův spolupracovník a přítel Jaroslav Novák Večerníček.

Sám Okamura se ale vůči tomu, že by byl Úsvit podnikatelským projektem, důrazně ohrazuje. "Ty peníze z voleb ale v žádném případě nejsou moje peníze, ty jsou naší strany, která s nimi bude nakládat podle zákona," uvedl pro HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …