Hafíku, smůla: Měli si přijet pro psy. Jenže je covid. Radši je zabili

23.08.2021 10:16

Zatímco Češi si stále užívají dovolenou a relativní volnost od covidových opatření, v Austrálii se stupňují lockdowny, které mají potlačit variantu delta. Za oběť nařízením teď padli psi. Pro odchycené domácí mazlíčky si měli přijet dobrovolníci z útulku. Radní v okrese Bourke Shire se však báli, že by mohli do okresu zavléct covid. A tak nechali psy raději utratit, aby dobrovolníci neměli pro koho přijet. Případ se podle listu Sydney Morning Herald vyšetřuje.

Hafíku, smůla: Měli si přijet pro psy. Jenže je covid. Radši je zabili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pes, ilustrační foto

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12719 lidí
Austrálie byla mnohými dávána za příklad země, které se podařilo epidemii covidu-19 zvládnout skrz drastické lockdowny. Ovšem podle CNN teď v zemi řádí varianta delta a ani tvrdé lockdowny nepomáhají. A navíc, někteří obyvatelé Austrálie už mají lockdownů dost. Stovky lidí dle americké televizní stanice protestovaly v Melbourne právě proti těmto koronavirovým opatřením a střetly se s policií. Zraněno bylo údajně šest policistů, nejtěžší zranění byl otřes mozku. Nepokoje zasáhly také největší město, Sydney.

Covidová nařízení už mají své oběti. Nikoliv lidské, ale zvířecí. Dle listu Sydney Morning Herald se místní samospráva v okrese Bourke Shire rozhodla utratit psy, kteří byli zabaveni nebo nalezeni místní záchytnou stanicí, aby si pro ně nepřijeli dobrovolníci z útulku. Zřejmě z obavy, že by cestující dobrovolníci mohli do okresu potenciálně přitáhnout covid. Informace zjistil kontrolní orgán pro místní samosprávy (OLG).

„Orgán pro kontrolu místních samospráv byl informován, že se místní zastupitelstvo k tomuto kroku rozhodlo kvůli ochraně svých zaměstnanců a komunity včetně zranitelné populace původních obyvatel, před rizikem nákazy covidem-19,“ uvedl mluvčí a dodal, že orgán bude vyšetřovat, zda nebyl porušen zákon.

Podle zdrojů listu se tato zpráva dobrovolníků, kteří si pro psy chtěli přijet, dotkla, zvláště vzhledem k tomu, že mezi psy byla i fena s čerstvě narozenými štěňátky. Navíc prý měli už vyřešené, jak riziko přenosu minimalizovat, nemluvě o tom, že město, ze kterého pocházejí, podle místní hygienické stanice nehlásí v současnosti žádný případ koronaviru. Zpráva nadzvedla ze židle aktivisty za práva zvířat, kteří proti postupu místní samosprávy protestují.

Poslankyně New South Walesu za Zelené, Abigail Boydová prohlásila: „Místní záchytné stanice jsou placeny z peněz daňových poplatníků a je celkem jasné, že střílet zaběhlé a opuštěné psy v těchto stanicích neodpovídá představě společnosti, jak by měly fungovat.“

Navíc, OLG vydal doporučení, že útulky a odchytové stanice mohou zůstat otevřené i během lockdownu a jejich pracovníci mají povolené vykonávat svou činnost. A stále platí i doporučení, že ti, kdo touží po novém domácím mazlíčkovi, by si měli raději vybírat v útulcích než nakupovat v obchodech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…