Hamáček a Blatný varují: To nejhorší teprve přijde. Zde jsou čísla

06.11.2020 19:55

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nemá Česko ještě to nejhorší za sebou.

Hamáček a Blatný varují: To nejhorší teprve přijde. Zde jsou čísla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Za středu bylo odhaleno pře 15 700 nových případů koronaviru. Neklesá ani procento pozitivních mezi otestovanými. Procento pozitivních přesahuje dokonce 30 procent, což je problém. Podle Světové zdravotnické organizace lze tvrdit, že je epidemie v zemi pod kontrolou, když počet pozitivních nepřesahuje 5 procent a k tomu má Česko daleko.

S nemocí covid-19 zemřelo už na 4300 lidí.

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upozorňují, že ještě nemáme to nejhorší za sebou. Podle Hamáčka data ukazují, že by epidemie mohla kulminovat někde okolo poloviny listopadu, tedy za 10 dní.

„Těch 15 tisíc není úplně špatná zpráva, jakkoli to je rekord. Podle těch našich modelů to znamená, že pokud by to pokračovalo tímto tempem, a to tempo nárůstu se bude postupně snižovat, tak to je cesta správným směrem a blíží se to k tomu, aby ta křivka kulminovala někdy v půlce listopadu. Ono to má setrvačnost opravdu jako zaoceánský parník, takže když otočíte kormidlem, tak ta loď jede ještě nějakou chvíli rovně,“ upozornil Hamáček v rozhovoru pro Český rozhlas už na konci října.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek pozvedl varovně prst. „Počty hospitalizovaných v žádném případě neklesají. Máme zasaženou velkou skupinu seniorů, což je záruka dalších a dalších hospitalizací,“ varoval na jednání Zdravotnického výboru Sněmovny.

Na jeho slova upozornil deník Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…