Hamáček chce povolit odposlechy tajných služeb jako důkaz. Rázně proti je profesorka Válková

02.11.2019 20:55

Novela zákona o policii od Ministerstva vnitra se od konce července, kdy prošla vypořádáním připomínek, stále nepohnula k zdárnému schválení a pořád tak čeká na vyřešení sporu mezi předkladatelem, ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), a vládní zmocněnkyní pro lidská práva, poslankyní hnutí ANO Helenou Válkovou. Ta namítá, že novela odporuje nálezu Ústavního soudu z roku 2008. Předloha cílí na to, aby informace získané tajnými službami včetně odposlechů mohli vyšetřovatelé používat jako důkazy v trestním řízení.

Hamáček chce povolit odposlechy tajných služeb jako důkaz. Rázně proti je profesorka Válková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí
Takové informace by však šlo využít jen u zvláště závažných zločinů. Bližší k tomu sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro deník E15: „Tyto informace bude možné využít, jen pokud půjde o zvlášť závažné zločiny, tedy o úmyslné trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí nejméně deset let.“

S takovýmto postupem ale tvrdě nesouhlasí vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, jež namítá, že novela odporuje nálezu Ústavního soudu z roku 2008. Policie by dle ní poté mohla vypínat počítačové systémy nebo by byly rozšířeny důvody pro zjišťování a shromažďování citlivých údajů o politické či sexuální orientaci podezřelých osob.

„Předně, hlavním důvodem, proč v předmětné věci označil ÚS použití zpravodajských odposlechů za protiústavní, byla absence příslušné právní úpravy, když generální klauzule podle § 89 odst. 2 trestního řádu podle ÚS nepostačovala k odůvodnitelnosti použití takovýchto odposlechů pro účely trestního řízení. Tento důvod nepoužitelnosti je předmětným legislativním návrhem naopak odstraňován. Nadto zmiňoval Ústavní soud i nutnost vyrovnat podmínky zasahování do soukromí u institutů podle trestního řádu a podle zpravodajských předpisů, aby v případě zpravodajské techniky nedocházelo k nižší garanci ochrany soukromí a nutnost zakázat jakoukoli ingerenci politického orgánu do procesu povolování zpravodajských informací,“ zní část argumentace Ministerstva vnitra z připomínkového řízení.

Podle Hamáčka je navrhovaný přístup k poznatkům BIS a Vojenského zpravodajství s verdiktem soudu v souladu. „Konkrétně jde o to, že se jedná o využití informací získaných jen zpravodajskou technikou a pouze v nezbytných situacích, kdy by jejich zjištění jiným způsobem bylo neúčinné,“ tvrdí.

Vedle terorismu jmenuje návrh zločiny proti ČR, cizímu státu, mezinárodní organizaci, lidskosti a míru. Dále to jsou válečné trestné činy a trestný čin vyzvědačství.

Velký přínos vedle Hamáčkova resortu v novince spatřuje i ředitel BIS Michal Koudelka. Dle něj by došlo k lepší ochraně země. „Čas od času se dostáváme do situací, kdy máme informace, které nelze zprocesnit, protože jsou získané našimi prostředky,“ podotkl.

Výhrady ke kontroverzní novele zákona č. 273/2008 Sb., o policii, se objevily i ze strany České advokátní komory (ČAK). Podle ní se od zmíněného nálezu Ústavního soudu z roku 2008 nic podstatného nezměnilo, aby bylo nutné takovou úpravu přijmout, respektive takové důvody Ministerstvo vnitra neuvedlo. Dalším důvodem je, že v trestním řízení jsou před soudem vyžadovány často podrobné informace o způsobu pořízení záznamů, včetně výpovědí příslušníků, kteří takové důkazy pořizovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…