Hamáček varuje: Jestli se situace zhorší, přijmeme opatření jako v Itálii

13.03.2020 7:54

Vládou vyhlášené mimořádné opatření v souvislosti s vyhlášením stavu nouze nemusí být konečné. Stát může přijmout další restriktivní opatření, pokud se počet nakažených bude v Česku zvyšovat, nevylučuje místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Může jít o uzavírání hranic s dalšími státy, nebo obdobná opatření jako v Itálii,“ sdělil v pátečním rozhovoru pro deník Právo.

Hamáček varuje: Jestli se situace zhorší, přijmeme opatření jako v Itálii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Ve vedení ČSSD tedy zůstává

Vyhlášení stavu nouze bylo podle Hamáčka nezbytným krokem k tomu, aby vláda měla větší možnost v tomto režimu reagovat na aktuální vývoj koronavirové pandemie. „Pokud mají mít opatření smysl, musí se udělat velmi brzy, v zárodku epidemie,“ říká Hamáček s tím, že je reálná šance, že by opatření mohla zabrat, když se s nimi neotálelo.

Ohlášené byly i kontroly hranic s Německem a Rakouskem. Je možné uhlídat tzv. zelenou hranici? „Ochranu zelené hranice nechystáme, to má smysl jen v případech migrační krize. Věřím rozumným občanům a jejich disciplinovanosti. Policii budeme potřebovat jinde,“ upřesnil Hamáček.

Co se týká uzavření hranice se Slovenskem, to podle Hamáčka zatím není nutné, jelikož Slovácí přijali obdobná opatření jako my – uzavřeli hranice. Zato uzavření hranice s Polskem v blízké době nevylučuje: „To je jiný případ. Pokud vývoj v Polsku půjde tempem, jakým jde, budeme hranici uzavírat i s ním,“ uvedl ministr.

Lidi v karanténě bude hlídat policie. Hamáček uvedl, že mají k dispozici seznam se zhruba tisícem lidí, kterým byla karanténa nařízena a podle nich se bude postupovat. „Pokud policista dotyčného doma nezastihne, bude se to řešit jako správní delikt,“ upozornil.

Jsou tu však další tisíce lidí, kteří byli podle cestovních kanceláří také v rizikových oblastech Itálie, preventivní karanténu však ignorují. „Je pravda, že takový přehled lidí nemáme. Nezbývá než apelovat na odpovědnost každého jedince,“ připustil ministr vnitra.

Dají se očekávat další opatření? „Dají. Běží o to, jak se bude vyvíjet křivka nákazy,“ řekl s tím, že moc řešení už k dispozici není: „Pokud se podíváme do Itálie, lze odhadnout, co by mohlo následovat. Doufejme, že drastická opatření, která jsme přijali, brzy zaberou,“ podotkl Hamáček. Na otázku, zda platí zákaz cestování i na dubnovou cestu prezidenta do Číny, odvětil, že „cesta do Pekingu teď není na stole“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…