Hasiči v Moravskoslezském kraji mají nové sirény, informoval ministr Hamáček

09.09.2020 15:31

Hasičské záchranné vozy v Moravskoslezském kraji nemají klasickou barvu, na jakou jsme u hasičských vozů zvyklí, ale již od roku 1995 jsou přebarvovány na oranžovou reflexní barvu, kdy jsou menší plochy zvýrazněny dalšími žlutozelenými prvky. Nyní byly na vozy instalovány nové sirény, které používají v USA. Informoval o tom ministr vnitra Hamáček.

Hasiči v Moravskoslezském kraji mají nové sirény, informoval ministr Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24621 lidí
Již v roce 1995 se hasiči v Ostravě rozhodli na základě výzkumů a zkušeností ze zahraničí přebarvit svá vozidla do výraznější oranžové barvy. Šest let poté, v roce 2001 se změna barvy rozšířila z Ostravy do celého Moravskoslezského kraje. Průzkumy podle kraje jasně ukazují, že reflexní barva je mnohem lépe viditelná, a používají ji i sbory v zahraničí.
 
„Někoho by mohlo překvapit trochu jiné zbarvení hasičů v Moravskoslezském kraji. Je to dáno tím, že MSK má svůj odstín "ostravské červené". To je v podstatě reflexní oranžová, která zde byla ještě doplněna o reflexní žlutou. Je to v rámci testování barev tak, aby byly vozy za každého počasí co nejlépe viditelné,“ přiblížil ministr vnitra Jan Hamáček na facebooku. 
 
„Současně byly na vozy na zkoušku instalovány i nové sirény tzv. "rumblery", které používají bezpečnostní složky v USA. Jsou slyšet lépe než standardní houkačky a navíc vozidlo vydává i rázové vlny,“ dodal ministr Hamáček. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…