Havlíček: Na seriózní odhady vývoje ekonomiky je brzy

22.03.2020 6:50

Na seriózní odhady vývoje ekonomiky v důsledku šíření koronaviru je brzy. Záleží i na tom, jak ekonomické dopady zvládnou jiné země. ČTK to na dotaz sdělil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Hlavní ekonom firmy Deloitte David Marek dnes uvedl, že odhaduje letošní pokles české ekonomiky o deset procent. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by v takovém případě schodek rozpočtu přesáhl 300 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pokládá prognózu z dnešního pohledu za pesimistickou.

Havlíček: Na seriózní odhady vývoje ekonomiky je brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek v ČT řekl, že schodek státního rozpočtu chce vláda kvůli dopadům nového koronaviru směřovat na 200 miliard korun. Ministryně Schillerová dnes doplnila, že na pondělním jednání vlády navrhne v novele zákona o státní rozpočtu zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

„Zatím to jsou vše naprosto předčasné prognózy, pracujeme s mnoha scénáři, ale na seriózní odhady je brzy," sdělil ČTK Havlíček. "Nezáleží jen na tom, jak to zvládneme v ČR, ale v celé Evropě, USA a jak rychle se vzpamatuje Čína," dodal.

„Prognóza je zatížena enormní nejistotou, což autoři sami přiznávají. Technicky bude výrazně záležet na tom, jak rychle se podaří zotavit našim hlavním obchodním partnerům. Za ČR jsem přesvědčena, že pandemii zvládneme jako jedni z prvních," sdělila ČTK vicepremiérka a ministryně financí Schillerová.

Pokud by hrubý domácí produkt poklesl o deset procent, znamenalo by to výpadek příjmů státního rozpočtu zhruba 200 miliard korun, řekl ČTK Kalousek. Když se k tomu přičtou nezbytné výdaje a intervence, znamenalo by to schodek rozpočtu nejméně 300 miliard korun, míní. "Bylo by to zejména kvůli nezodpovědné vládě, která v minulých letech nevytvářela rezervy a naopak všechny rezervy spotřebovala," řekl.

Podle Kalouska by také skokově vzrostl státní dluh. „Protože vláda nevytvořila žádné rezervy, tak si na to všechno budeme muset půjčit, tedy skokově zvýšit státní dluh, a zadlužíme budoucí generace," dodal Kalousek.

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše jde o extrémní scénář. „Došlo by na něj jen za předpokladu, že zastavení velké ekonomiky by trvalo déle než jeden měsíc, dva. A že letošní fiskální stimulace by po dočasném výpadku nezabrala," sdělil ČTK. "Nelze ho ale jako varovný scénář zcela vyloučit. Minimální odhad je půl roku recese," dodal.

„Jak rád bych nesouhlasil, ale myslím, že se tato predikce blíží realitě mnohem více než konkurenční odhady z předešlých dnů a týdnů, které odhadovaly pokles v řadu 'pouze' procentních bodů nebo dokonce ještě nižší," sdělil ČTK místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS). Soudí, že nemá smysl odhadovat přesné číslo, protože bude záležet na rychlosti, s jakou skončí restriktivní opatření v tuzemsku i zahraničí a jak se jednotlivé ekonomiky budou vracet k normálnějšímu způsobu fungování.

Marek dnes na twitteru uvedl, že česká ekonomika by letos mohla klesnout o deset procent. Propad ekonomiky by měl podle něj provázet rychlý růst počtu nezaměstnaných, dvouciferný pokles vývozu, dovozu i průmyslové výroby, pokles inflace ke konci roku a propad veřejných financí do deficitu přes pět procent HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…