Havlíček a opozice: Dohodli jsme se na Dukovanech. Na Rusku a Číně

16.06.2021 10:52

Ministr průmyslu a obchodu, a také ministr dopravy a jeden z vicepremiérů Babišovy vlády Karel Havlíček (za ANO) spolu s představiteli obou opozičních volebních koalic předstoupili před kamery a oznámili, jak to bude s výstavbou nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Došlo i na vrbětickou kauzu. Pirát Třešňák se zlobil, že zatím nejsou ochráněny peněženky Čechů, Moravanů a Slezanů.

Havlíček a opozice: Dohodli jsme se na Dukovanech. Na Rusku a Číně
Foto: Screen ČT24
Popisek: Vláda ANO a ČSSD našla se dvěma opozičními koalicemi shodu na zákonu o Dukovanech

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

Karel Havlíček na tiskové konferenci oznámil, že Sněmovnou konečně projde legislativa spojená s výstavbou nového jaderného bloku v Dukovanech. Nejsilnější vládní strana ANO dospěla u tohoto zákona k dohodě s dvěma opozičními koalicemi – s koalicí Pirátů a STAN, a také s koalicí Spolu, tj. ODS, lidovci a TOP 09.    

„Z mého úhlu pohledu je to jeden z nejdůležitějších kroků pro to, abychom zvládli to, co jsme si vytyčili v rámci jízdního řádu na stálém výboru pro jádro. A dodal bych k tomu ještě poslední věc, že byl paralelně odsouhlasen text tzv. bezpečnostního dotazníku. Byl to ten očekávaný a potvrzující text od ministerstva vnitra a šesti úřadů tak, jak bylo přesně domluveno na posledním stálém výboru pro jádro,“ oznámil ministr s tím, že dotazník byl odeslán společnosti ČEZ a ta ho předá jednotlivým uchazečům.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura zdůraznil, že  obě opoziční koalice přistupovaly k otázce výstavby nového jaderného bloku konstruktivně, protože ji považují za klíčovou pro budoucnost České republiky – jen vyjadřovaly obavy o bezpečnost ČR, pokud by byly do tendru přizvány ruské a čínské firmy. A vláda ANO a ČSSD nakonec tyto obavy vyslyšela.

„Musím říct, že i ta smutná kauza teroristického útoku ve Vrběticích přispěla k tomu, že jsme s vládou našli dohodu v této otázce,“ pravil Stanjura. „Ten zákon potřebujeme i pro jednání s Evropskou komisí a musíme si upřímně přiznat, že to nebude jednoduché. Odpůrců jádra v Evropě je celá řada. A čím větší bude shoda na domácí politické scéně, tím větší je šance, že ten projekt prosadíme i v rámci Evropy,“ upozornil předseda poslaneckého klubu ODS.

Pirát Petr Třešňák zdůraznil, že koalice Pirátů a Starostů chápe jadernou energetiku jako nedílnou součást českého energetického mixu, ale i tak tento konkrétní zákon vidí i nadále jako problematický. „Protože pojistky na ochranu státního rozpočtu a peněženek občanů v zákoně stále obsažené nejsou a my nadále chceme s ministerstvem a senátory diskutovat o tom, jak ještě tuto oblast posílit v daném zákoně,“ řekl pirátský zákonodárce.

Havlíček poté přidal ještě pár slov k bezpečnosti Česka. Z hlediska ministra měl tuto bezpečnost zajistit bezpečnostní dotazník. „A vždycky platilo to, že stát může po doporučení bezpečnostních složek zatáhnout za záchrannou brzdu. I kdyby byl vypsán tendr. To, že došlo ke kauze Vrbětice, celou věc urychlilo,“ zaznělo od Havlíčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …