Havlíčkovi nechtějí dovolit kandidovat proti Pekarové. Vytáhli precedent s Ivanem Pilipem

09.11.2021 17:41

Legislativní odbor Poslanecké sněmovny dnes uvedl, že kandidatura ministra a vicepremiéra Karla Havlíčka na post šéfa Poslanecké sněmovny by neměla být připuštěna. Důvodem je právě jeho funkce v současné vládě Andreje Babiše (ANO). Informaci přinesla ČT24.

Havlíčkovi nechtějí dovolit kandidovat proti Pekarové. Vytáhli precedent s Ivanem Pilipem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna se po říjnových volbách poprvé sešla v novém složení na své ustavující schůzi. Po zaznění státní hymny poslanci složili slib

Havlíčka nominovalo do středeční tajné volby hnutí ANO jako protikandidáta favorizované kandidátky sněmovní většiny, předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

„Předpokladem pro to, aby poslanec, člen vlády, mohl být volen do funkce předsedy Poslanecké sněmovny, je nutný předchozí zánik členství ve vládě,“ stojí ve stanovisku sněmovních právníků, které si v pondělí večer vyžádala sněmovní volební komise. Podmínka musí být podle legislativců splněna ještě před samotnou volbou. „Nestane-li se tak, nelze poslance do funkce volit, tj. jeho kandidatura by neměla být ani připuštěna,“ napsali v dokumentu, z něhož na Twitteru citovala také členka volební komise Eva Decroix (ODS).

Havlíčkova nominace do čela Sněmovny vyvolala v pondělí večer ve volební komisi debatu. Ústava uvádí, že poslanec, který je členem vlády, nesmí být mimo jiné členem předsednictva dolní komory. Komise se nakonec podle předsedy Martina Kolovratníka (ANO) usnesla na tom, že nominace je možná, zároveň si vyžádala stanovisko sněmovních právníků. Kolovratník v pondělí uvedl, že s dokumentem seznámí před volbou poslance.

Příslušný ústavní článek je nutné podle sněmovních právníků vnímat jako zákaz volby, tedy nevolitelnost. Případným Havlíčkovým zvolením předsedou Sněmovny by mu vládní funkce automaticky nezanikly. K jeho volitelnosti do čela dolní komory by podle stanoviska nevedlo ani to, pokud by čestně prohlásil nebo jinak veřejně přislíbil, že by po zvolení podnikl kroky vedoucí k zániku členství v kabinetu.

Poslanec má být volitelný už v okamžiku volby, napsali legislativci. Situace, kdy by byl člen vlády předsedou Sněmovny, nesmí nastat ani na krátký čas, vyplývá z dokumentu.

K obdobné situaci došlo již v roce 1998. Tehdy prezident Václav Havel přijal demisi ministra práce a sociálních věcí Stanislava Voláka z Unie svobody, který tak reagoval na nominaci na funkci šéfa Sněmovny. Stejně tak rezignoval i ministr financí Ivan Pilip, který svou rezignaci odůvodnil svou kandidaturou na post místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…