Havlova kancelář se zavře za měsíc. Muzeum z ní nebude, řekl kníže

30.12.2011 6:12

Přibližně za měsíc ukončí svoji činnost kancelář Václava Havla. Do té doby musí vyřídit kondolence a přestěhovat interiér exprezidentovy pracovny. Co bude poté s tímto místem v Praze, není ještě jasné.

Havlova kancelář se zavře za měsíc. Muzeum z ní nebude, řekl kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Bývalý prezident Václav Havel měl kancelář ve Voršilské ulici v centru Prahy. Budova patří rodině Schwarzenbergů. Během měsíce ale kancelář skončí, až vyřídí odpovědi na kondolence a přestěhuje nábytek s dalšími věcmi.

Co bude s kanceláří poté, až tříčlenný tým vše vyřídí, není zatím jasné. Vdova Dagmar Havlová prý chce odpovědět na všechny kondolence, kterých je opravdu mnoho. Možnost, že by se z kanceláře stalo jakési muzeum, odmítl ministr zahraničí a majitel budovy Karel Schwarzenberg s tím, že muzeum musí být ze své podstaty veřejně přístupné.

Prozatím je kancelář uspořádána tak, jako když v ní exprezident „úřadoval“. Mezi knihami, kterými Havel svou kancelář vybavil, se ale objevil smutný přírůstek. Havlova kancelář už dostala více než dvacet kondolenčních knih z Pražského hradu a dalších míst v Česku, které lidé zaplnili vyjádřením soustrasti.

Místnost v minulosti navštívilo mnoho významných osobností. Připomínají je některé dary a fotografie - mimo jiné Václava Havla s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou či někdejším americkým prezidentem Billem Clintonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…