Hejtman Petera: Svoje působení v dolní komoře Parlamentu ČR hodnotím kladně

31.07.2014 15:43

Proč se rozhodl Miloš Petera ke konci srpna rezignovat na mandát poslance a ujal se místo toho po Josefu Řihákovi vedení Středočeského kraje? Jak se staví ke kritice, kterou jeho zvolení vyvolalo u opozice a čeho by chtěl jako hejtman dosáhnout? Oproti svému předchůdci také podporuje záměr na vyhlášení Národního parku Křivoklát. Proč? Nejen na to odpovídal pro ParlamentníListy.cz.

Hejtman Petera: Svoje působení v dolní komoře Parlamentu ČR hodnotím kladně
Foto: red
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD)

Na konci června jste nahradil v čele kraje spolustraníka Josefa Řiháka, který na mandát rezignoval údajně kvůli blížícím se senátním volbám, kde bude obhajovat svůj post. Spekuluje se ale i o tom, že musel skončit nedobrovolně a opozice se podivila tomu, že nikdo oficiálně neuvedl žádný důvod Řihákova odchodu. Jeho rezignaci tak označila za výsledek třenic uvnitř ČSSD.  Čím byste to vyvrátil?

Odstoupením Josefa Řiháka se naplnilo usnesení ÚVV o souběhu funkcí. Josef Řihák se chce plně věnovat senátní kampani a obhájení mandátu senátora.

Pokud se sociální demokracie nesjednotí, stane se druhými zemanovci a skončí do několika let v propadlišti dějin, varoval šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka po neúspěchu strany v předčasných volbách. Co se podle vás musí stát, aby se tak nestalo a ČSSD vystupovala jako suverénní jednotná strana? Pomohla by jí změna vedení?

Se slovy Bohuslava Sobotky plně souhlasím, je nutné v rámci vlády vystupovat jako nejsilnější parlamentní strana, která bude prosazovat všechny priority v rámci svého volebního programu. Co se týče změny vedení – na jaře příštího roku máme volební sjezd, který o novém vedení rozhodne.

V jaké kondici se podle vás strana nachází před nadcházejícími volbami?

Máme nově jmenovaného volebního manažera pro komunální a senátní volby a v současné době se intenzivně pracuje na volební kampani, která v těchto dnech začíná.

Opozice kritizuje vaše napojení na Davida Ratha. Co se tak budete snažit dělat proto, aby byl kraj směrem k občanům maximálně otevřený a transparentní a rozptýlil jste tyto pochybnosti? Plánujete například nějaké změny v systému zadávání veřejných zakázek?

Chápu, že používají toto téma v rámci opoziční politiky na kraji. Myslím si, že vůči občanům jsme v současné době maximálně otevření a vše se mohou dozvědět na našich webových stránkách. Co se týče zadávání veřejných zakázek – odbor veřejných zakázek byl jako oddělení zařazen do nově vzniklého odboru krajského investora a v současné době probíhá výběrové řízení na pozici vedoucí/ho odboru.

Byť jste doposud pracoval jako náměstek hejtmana a práci tak znáte zřejmě dobře, je něco, co vás při nástupu do funkce překvapilo, kladně, nebo i záporně?

Nástupem do funkce mě překvapila šíře agendy, kterou na hejtmanství máme. Kladně bych hodnotil ochotu spolupracovníků, ale i zaměstnanců řešit problémy na kraji. Záporně bych hodnotil občasnou těžkopádnost rozhodování.

Do čela kraje jste se postavil téměř v polovině volebního období. Co byste chtěl v kraji stihnout?

Chtěl bych nastartovat čerpání finančních prostředků z EU v období 2014-2020 a vyčerpat zbylé finanční prostředky z EU za období 2007-2013. Dále bych chtěl intenzivně jednat s Prahou o  sjednocení integrované autobusové dopravy, jednat o systému využití komunálního odpadu produkovaného na území Středočeského kraje, doprojednat změny v rámci krajského územního plánu, vyřešit otázku Brd v souvislosti se zrušením vojenského újezdu a navázat užší spolupráci s provinciemi Čínské lidové republiky s ohledem na možnost investování na území Středočeského kraje.

Již jste se také nechal slyšet, že rezignujete k 31. srpnu na mandát poslance a nebudete obhajovat mandát starosty. Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v horní komoře Parlamentu?

K 31. srpnu končím v Poslanecké sněmovně a v podzimních komunálních volbách již nekandiduji v Nymburce. Svoje působení v dolní komoře Parlamentu ČR hodnotím kladně, byla to další politická zkušenost a díky tomu, že jsem působil v rozpočtovém výboru, jsem měl možnost spolurozhodovat o rozpočtu ČR.

Na rozdíl od svého předchůdce podporujete vyhlášení Národního parku Křivoklát. Proč? A co nyní říkáte na čerstvé rozhodnutí ministra, který o NP Křivoklát chce jednat až po podzimních volbách?

Co se týká Národního parku Křivoklát, jsem zastáncem jeho vyhlášení, jelikož je to významný biotop na území Středočeského kraje. Je samozřejmě nutné před jeho vyhlášením vést rozsáhlou diskuzi s okolními obcemi, kterých se to dotýká, protože je nutné znát jejich názory. Rozhodnutí pana miinistra plně respektuji a Středočeský kraj je připraven k diskuzi.

Opozice kritizuje také nulovou investiční politiku kraje v poslední době. Čím byste tvrzení vyvrátil a jaké hlavní investice plánujete v druhé polovině roku?

Kraj dokončoval projekty, které byly započaty již v éře Davida Ratha, takže se nedomnívám, že by docházelo k nulové investiční politice. Ve druhé polovině roku započnou práce na domově seniorů v Uhlířských Janovicích a muzeu v Kolíně. Kraj investuje v rámci financí z EU do krajských komunikací, např. do nadjezdu v Poděbradech či obchvatu v Kralupech nad Vltavou aj. Prioritou je přitom využívat finanční prostředky Středočeského kraje právě na kofinancovaní projektů, na které čerpáme finanční prostředky z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…