Hejtmani Grolich a Kuba: Hlavně tam nejezděte

25.06.2021 12:15

Situaci na jižní Moravě, kde po sobě zanechalo ničivé tornádo několik zpustošených obcí, mají už záchranáři pod kontrolou. Zdaleka však nejsou u konce. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich důrazně vyzývá lidi, aby na postižené místo nevyjížděli: „Ať se nestane další neštěstí,“ žádá na svém facebooku. Přidali se i další hejtmané v čele s předsedou Asociace krajů ČR Martinem Kubou (ODS). Dobrovolníci mají vyčkat na výzvy a zřízení infolinky.

Hejtmani Grolich a Kuba: Hlavně tam nejezděte
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Devastující tornádo zasáhlo na jižní Moravě na rozhraní Břeclavska a Hodonínska. Nejpostiženější obce jsou Hrušky, Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves.

Na místě stále zasahují hasiči a záchranáři. Nejhorší situaci mají sice pod kontrolou, ale ve většině z poničených obcí ještě není analyzovaná celá situace. Stále tak nejsou konečná čísla zraněných či mrtvých.

Dosud hodonínská nemocnice zaznamenala na dvě stovky zraněných, mezi nimi jsou i děti. A již pět mrtvých. Mluvčí záchranné služby uvedla, že další zraněné, případně zemřelé, ale nelze vyloučit.

V rámci obcí s rozšířenou působností Břeclav a Hodonín byl vyhlášen stav nebezpečí, aby bylo možné konkrétními opatřeními na danou situaci reagovat. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich proto vyzývá i na sociální síti, aby do oblasti lidé nyní necestovali.

„Ještě jednou prosím, nejezděte na místo. Domy musí prohlédnout statici a IZS. Mnoho z nich je poškozených tak, že se budou muset demolovat. Ať se nestane další neštěstí při odklízení,“ prosí lidi, ať vyčkají do chvíle, než bude jejich pomoc skutečně potřebná.

Podobná výzva zazněla k občanům od předsedy Asociace krajů ČR a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby. „Navážu na to, co Grolich avizoval: Poprosím všechny, aby nevyjížděli na samostatnou pomoc do těch míst. Je nutné, aby byly nejdříve domy staticky posouzeny. Pomoc dobrovolníků bude na místě samozřejmě potřeba, ale není možné a bezpečné, aby přijeli pomáhat nyní. Nesmí dojít k dalšímu neštěstí,“ sdělil na brífinku Asociace krajů ČT jménem svým i jmény ostatních hejtmanů.

„Ty lidi čekají těžké dny i měsíce. Ten příběh bude trvat dlouho, když se podíváte na ty domy, to nepůjde opravit do druhého dne,“ dodal. „Prosíme, ať je ta pomoc hlavně koordinovaná, vážíme si pomoci každého, ale počkejme, jak si ji Jihomoravský kraj vyžádá,“ zopakoval jihočeský hejtman Martin Kuba.

V souladu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a všemi hejtmany deklaroval lidem a starostům žijících v postižené oblasti, že mají ze strany vlády i všech ostatních krajů maximální podporu. „Všichni jí vyjádříme finančními prostředky, které jednotlivé kraje budou posílat na jižní Moravu,“ doplnil Kuba.

Situaci v Jihomoravském kraji nyní mapují nejužší krizové štáby. Záchranáři a hasiči se zaměřují na to, aby zachránili lidi. Až poté bude podle hejtmana Grolicha možné řešit škody a další věci, které je potřeba dodat. „To tím pádem teď není potřeba. Máme spoustu nabídek pomoci, jsme za ně moc vděční,“ uvedl jihomoravský hejtman pro Radiožurnál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…