Hejtmanka Karlovarského kraje přiblížila našemu čtenáři, jak se snaží řešit životní úroveň kraje

23.08.2018 8:37

Jana Mračková Vildumetzová na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz odpovídala na otázku, kterou dostala ohledně nerovnoměrné životní úrovně v kraji.

Hejtmanka Karlovarského kraje přiblížila našemu čtenáři, jak se snaží řešit životní úroveň kraje
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

„Zkoušela jste něco udělat s nerovnoměrnou životní úrovní a počtem obyvatel v krajích nebo to nepovažujete za důležité téma? A jestli jste se o něco pokusila, tak proč se stále nic nezměnilo, “ tak zněla otázka od tazatele. 
 
Hejtmanka hned v úvodu ujistila, že řešení nerovnoměrnosti životní úrovně a odliv především mladých lidí z krajů jsou věci, které jsou prioritní pro kraj a naštěstí i pro stát. „Asi víte, že Karlovarský kraj patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem mezi strukturálně postižené regiony zapojené do programu Restart, jehož cílem je zlepšit ekonomiku těchto krajů a významně zvýšit životní úroveň lidí, kteří v nich žijí. Po schválení programu Restart Vládou ČR v červenci 2017 jsme předali zástupcům Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj přehled klíčových opatření za Karlovarský kraj, která zahrnovala například vznik vysoké školy se zaměřením na balneologii, jejíž absolventi budou velmi dobře uplatnitelní v našem regionu. V současnosti se bude vláda zabývat aktualizací akčního plánu, ve kterém máme další investiční priority našeho kraje, mimo jiné výstavbu nové příjezdové komunikace k plánovanému zkušebnímu centru BMW na Sokolovsku, toto centrum by mělo přinést stovky pracovních míst především pro mladé lidi z našeho kraje,“ popisuje hejtmanka kraje o co se v poslední době snaží. 
 
 
„Kdybych odliv obyvatel z kraje nepovažovala za důležité téma, nebojovala bych za otevření pobočky policejní školy v Sokolově, kde nastoupí první studenti od nového školního roku, a věřím, že i když je řada z nich z jiných regionů, alespoň někteří u nás v příštích letech zůstanou. Společně s exministrem obrany Stropnickým jsme také podepsali memorandum, jehož součástí je vznik nového výcvikového střediska pro budoucí profesionální vojáky na Doupově, i to by mohla být jedna z atraktivních možností pro mladé lidi, jak najít zajímavé uplatnění. Kraj od května letošního roku uděluje také rekordní náborové příspěvky pro lékaře a zdravotnický personál nemocnic na území regionu, když se zaváží, že budou pracovat po určitou dobu v našich zdravotnických zařízeních. Nerovnoměrná životní úroveň je dána také tím, že jsme krajem s nejnižším počtem vysokoškoláků a nejvyšším počtem lidí s pouze základním vzděláním. Proto například udělujeme středoškolská a vysokoškolská stipendia, která mohou uchazeče o studium motivovat k lepším výsledkům. Změny nenastanou okamžitě, lusknutím prstů, je to běh na dlouhou trať,“ popsala Jana Mračková Vildumetzová konkrétní kroky, které se právě teď snaží uskutečnit. 
 
 
Stejnou otázku obdržela i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Naše podpora z národních dotacích je zaměřena na obce do tří tisíc obyvatel. Malým obcím tak pomáháme například s výstavbou dětských hřišť, obnovou místních komunikací, či s demolicemi chátrajících domů, na které takto malé obce nemají ve svém rozpočtu dostatek peněz,“ uvedla Dostálová, která ve své odpovědi mimo jiné také zmínila program Restart, jehož cílem je zlepšit ekonomiku ve třech nejvíce strukturálně postižených regionech v naší zemi, tedy na kraje Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…