Helenko, Vy jste ve střetu zájmů. Jandák griloval režisérku, kandidující do Rady ČT

25.02.2014 17:08

Od dnešní deváté hodiny ranní probíhá ve sněmovně veřejné slyšení kandidátů na členství v Radě České televize. Server iDnes.cz popisuje některá vystoupení kandidátů a jejich odpovědi na dotazy poslanců. Často se týkaly možného střetu zájmů.

Helenko, Vy jste ve střetu zájmů. Jandák griloval režisérku, kandidující do Rady ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Helenko, prosím vás, jak to chcete dělat, když vy pracujete pro Českou televizi? To je velký problém, protože tady je to střet zájmů," zeptal se například známé režisérky Heleny Třeštíkové sociálnědemokratický poslanec a také bývalý herec Vítězslav Jandák.

A jaká byla odpověď režisérky? „Řešila jsem to s Asociací producentů v audiovizi, když se mě ptali, zda se stanu jejich kandidátem, a oni mě ujistili, že právníci televize tvrdí, že v tom problém nevidí," uvedla s tím, že množství její práce pro veřejnoprávní televizi se prý v následujícím období nezvýší. S Českou televizí nicméně chce jako režisérka i nadále spolupracovat.

Eventuální střet zájmů se probíral mimo jiné i s kandidátem Radkem Žádníkem. Ten je totiž manželem herečky Zdeňky Žádníkové Volencové. Žádník ovšem tvrdil, že jeho manželka v poslední době pro ČT nepracovala.

Do Rady ČT mimo jiné kandiduje také bývalý šéf Českého rozhlasu Richard Medek. Ten se prý ve funkci člena rady chce věnovat zpravodajství a publicistice. Na námitku jednoho z poslanců, jak by to chtěl udělat, když tyto kompetence spadají nikoliv pod radu, ale pod šéfa zpravodajství ČT, Medek odpověděl: „Člen rady není manažer, ale každý radní má jistě nějaké zkušenosti a uplatňuje nějaké své názorové spektrum."

Do Rady ČT budou poslanci volit šest nových radních, do Rady ČRo tři nové radní. Zájemce o posty v radě veřejnoprávního rozhlasu vyslechnou poslanci v pátek.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…