Herman: Památková péče není přes zamítnutí nové normy ohrožena

12.07.2017 13:30

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) považuje dnešní zamítnutí nového památkového zákona v Poslanecké sněmovně za podraz, který ho překvapil. Památková péče mohla být díky nové normě kvalitnější, ohrožena ale není, i když bude muset nadále fungovat podle 30 let staré a mnohokrát novelizované normy, řekl Herman po hlasování poslanců novinářům.

Herman: Památková péče není přes zamítnutí nové normy ohrožena
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

„Je to pro mě překvapení, je to vítězství lobbismu a politikaření,“ komentoval Herman zamítnutí návrhu. Ministerstvo kultury podle něj bylo připravené podpořit i některé pozměňovací návrhy, se kterými přišli opoziční poslanci z TOP 09, ODS a Úsvitu. „Ale památková péče ohrožena není, to je důležité vědět,“ dodal ministr.

Pro zamítnutí hlasovala řada členů ČSSD a i někteří poslanci ANO. „ČSSD je v tuto chvíli velice rozdělená a atomizovaná strana. Vidíte to i na hlasování, že část ČSSD hlasovala pro zákon a část proti,“ konstatoval Herman. Nechtěl ale hovořit o narušení koaliční spolupráce. „Takto silná slova bych nevolil, každopádně je to podraz, ale není první ani poslední,“ řekl.

Památková péče bude podle Hermana dál fungovat, přišla však o možnost být kvalitnější. „Stávající zákon je 30 let starý, mnohokrát novelizovaný, ale pojede se prostě podle něj dál. Nový památkový zákon by věci usnadnil, byl by transparentnější, byla by to moderní norma 21. století, takto tu máme starou komunistickou normu z 80. let,“ řekl.

Zákon měl podle ministerstva kultury zefektivnit a zprůhlednit péči o památkový fond. Vystupovalo ale proti němu mnoho kritiků z odborných kruhů. Ve Sněmovně se k předloze sešly desítky pozměňovacích návrhů.

Opoziční ODS po zamítnutí návrhu zákona označila normu za nepřipravenou. „Je ostudné, s jak amatérským návrhem pan ministr před poslance dnes předstoupil a jak neschopnost současné vlády ohrozila ochranu našeho kulturního dědictví,“ uvedl v tiskovém prohlášení poslanec Simeon Karamazov. „Výsledek hlasování také ukazuje na faktickou neexistenci vládní koalice, která není schopna prosadit ani vládní návrh zákona,“ doplnil.

Zamítnutí zákona uvítal předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ministr kultury prosazoval zcela nekulturní zákon o památkové péči. Sněmovna ho po zásluze zamítla,“ napsal na Twitteru. Hermana označil za neschopného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…