Herman nad první Havlovou lavičkou na Slovensku: Ideály roku 1989 zůstávají platné, i přes současnou smutnou realitu

09.06.2018 21:34

Na Slovensku byla ve středu v Košicích odhadlena první lavička Václava Havla. Dosud bylo podobných laviček ve světě celkem čtyřiadvacet, v Česku patnáct, na Slovensku však nebyla žádná. Slavnosti se zúčastnil i místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman, jenž nad lavičkou pronesl projev. Podle něj lavička symbolizuje demokratický dialog a hodnoty, které Václav Havel reprezentoval.

Herman nad první Havlovou lavičkou na Slovensku: Ideály roku 1989 zůstávají platné, i přes současnou smutnou realitu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Za českou stranu byli na slavnostním odhalení přítomni někdejší kancléř Václava Havla Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Daniel Herman. Spolu s košickým viceprimátorem Martinem Petruškem odhalili typický kruhový stoleček s lípou zasazenou uprostřed a k tomu dvě křesla zdobená sklářskými ornamenty.

„Symbolizují demokratický dialog a hodnoty, které Václav Havel reprezentoval, svobodu, demokracii a česko-slovenskou vzájemnost,“ řekl ve své úvodní řeči při slavnostním aktu nad lavičkou místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman. „I přes smutnou realitu našich současných politických poměrů zůstávají ideje Listopadu 1989 i česko-slovenské vzájemnosti živé. Svoboda a odpovědnost, ideály let 1918 i 1989 zůstávají i dnes platné,“ dodal Herman.

Lavičky mají vytvořit síť míst ve veřejném prostoru, která mají sloužit k setkávání a vedení dialogů a debat. Hosté se během slavnostního aktu zamýšleli nad současnou situací v Evropě i v jednotlivých zemích, přičemž apelovali na zlepšení vzájemného dialogu i současné politické situace. „Tak, jak u této lavičky budou sedávat lidé, jsme s Havlem často seděli a hovořili o boji za svobodu v našich zemích. Spolu s Václavem jsme bojovali o to, abychom byli všichni svobodní. Tuto svobodu jsme vám zanechali a podívejte se, jak jste s ní naložili,“ uzavřel bývalý vůdce protikomunistického hnutí v Polsku a pozdější prezident Lech Walesa.

U slavnostní akce odhalení pětadvacáté lavičky Václava Havla v Košicích nechyběli bývalí vrcholní politici a reprezentanti kultury. Lavičky z dílny Bořka Šípka jsou rozmistěny na různých místech po celém světě. První z nich byla instalována před pěti lety ve Washingtonu.

 

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …