Hilšer ocenil vládu za víza pro pronásledované Rusy a Bělorusy

20.05.2022 22:34

Senátor a kandidát na prezidenta Marek Hilšer se na serveru Aktuálně.cz zaměřil na skutečnost, že vláda se rozhodla udělovat dlouhodobá víza Rusům a Bělorusům, kteří byli pronásledováni kvůli kritice režimů ve svých zemích.

Hilšer ocenil vládu za víza pro pronásledované Rusy a Bělorusy
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marek Hilšer

„I v Rusku a Bělorusku máme spojence,“ píše Marek Hilšer k rozhodnutí vlády. Dlouhodobá víza by měla být udělována novinářům a obráncům lidských práv – stejně tak i vědcům, učitelům, historikům a umělcům, kteří jsou pronásledováni kvůli kritice režimů ve svých zemích. V Česku by pak mohli díky zázemí pokračovat ve své práci. 

 „Je důležité, že vláda udělala tento krok a ministerstva zahraničí a vnitra tak dokázala zareagovat na podněty z parlamentu a od občanské společnosti, například i od platformy Přátelé svobodného Ruska, které jsem spoluzakladatelem a která propojuje české poslance, senátory a nevládní organizace,“ poznamenal k tomu Hilšer. 

„Jsou to vlastně naši spojenci, kteří chtějí svou zemi zbavit diktátorů, nebezpečných, jak dnes vidíme, pro celou Evropu. Společně věříme, že se jednou tito lidé budou moci domů vrátit a podílet se na nutných společenských změnách,“ zmínil dále Hilšer.

Závěrem pak poznamenal, že Česká republika může navázat na tradici tzv. Ruské pomocné akce prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, která se tímto programem rozhodla pomoci desetitisícům a statisícům Rusů, Bělorusů i Ukrajinců a dalším příslušníkům národů žijícím v bývalém carském Rusku, kteří vystupovali proti bolševikům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…