Hilšer to už nevydržel. Akce pro Ukrajinu a záchranu lidí

09.03.2022 15:31

Skupina zákonodárců v čele s Markem Hilšerem napsala otevřený dopis předsedovi vlády s žádostí o zahájení jednání alespoň o úzce vymezené bezletové zóně nad humanitárními koridory mimo oblast bojových operací. Podle vystudovaného lékaře, pedagoga a občanského aktivisty Hilšera je potřeba udělat maximum pro zajištění bezpečnosti civilistů. Zároveň ubezpečují, že nechtějí vstoupit do přímého konfliktu s Ruskou federací.

Hilšer to už nevydržel. Akce pro Ukrajinu a záchranu lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Marek Hilšer

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
„Dnes jsme v otevřeném dopise požádali a podpořili vládu, aby otevřela debatu a zahájila diplomatickou iniciativu v otázce humanitární bezletové zóny nad Ukrajinou. Měli bychom udělat maximum pro zajištění bezpečnosti civilistů. Musíme jednat rychle, každý den umírají civilisté,“ napsal na Twitter lékař, vysokoškolský pedagog a senátor s tím, že otevřený dopis na síti sdílel. Coby aktivista na sebe Hilšer upozornil v roce 2014 polonahým protestem v budově Úřadu vlády v místech, kde se odehrávají tiskovky po vládních jednáních. S vlajkou EU a NATO tehdy protestoval proti ruské politice na Ukrajině.

„Nemůžeme dále přihlížet útokům ruských ozbrojených sil na civilní obyvatelstvo, k nimž dochází v zesilující míře od zahájení ruské invaze na Ukrajinu,“ zdůvodňují zákonodárci svůj záměr. Podle nich ruská agrese představuje bezprecedentní hrozbu pro celou Evropu, ale také humanitární katastrofu pro mírumilovnou zemi. Ta se podle nich „provinila“ tím, že se přihlásila k evropským hodnotám.

„Sledovali jsme pozorně páteční jednání Severoatlantické aliance, které vyústilo v závěr, že NATO nevyhlásí bezletovou zónu nad Ukrajinou,“ popisují s tím, že vyjádřili vděk za aktivity české vlády poskytující Ukrajině zbraně a humanitární pomoc. Uvědomují si také, že vynucováním bezletové zóny nad Ukrajinou by se musely zabývat členské státy NATO, a tím by se přímo zapojily do konfliktu, který by tak mohl mít nepředvídatelné následky.  „NATO by tím rovněž popřelo svůj charakter obranné aliance, neboť zatím nedošlo k napadení žádného z jejích členů,“ dodávají.

Současně jsou ale otřeseni útoky na ukrajinské civilisty. „Zároveň jsme však hluboce znepokojeni pokračujícími útoky na ukrajinské civilní obyvatelstvo, ostřelování a bombardování vesnic, obytných čtvrtí měst, nemocnic a škol. Obyvatelé několika ukrajinských měst již od předminulého týdne strádají v podzemních úkrytech bez elektřiny a tepla, se ztenčujícími se zásobami potravin a pitné vody. Humanitární pomoc vypravená na Ukrajinu nemá šanci se k nim dostat,“ uvádějí s tím, že v sobotu musel magistrát města Mariupol přerušit evakuaci civilistů, neboť Rusko nerespektovalo slíbené příměří pro evakuaci civilního obyvatelstva.

Proto považují za nutné jednat alespoň o vymezené zóně pro humanitární koridory. „Pokud by k této operaci přispěly i státy mimo NATO, nemohlo by to být považováno za eskalační krok ze strany Aliance,“ myslí si a žádají premiéra, aby tento krok konzultoval s nejbližšími partnery, tedy Polskem, Slovenskem, Rumunskem a státy Pobaltí, případně Švédskem nebo Finskem. „Rozhodně si nepřejeme přímou vojenskou konfrontaci s Ruskou federací, pouze hledáme jakoukoliv přijatelnou možnost,“ ubezpečuje skupina zákonodárců v čele s Hilšerem. Další podepsaní jsou senátorka Adéla Šípová (za Piráty), senátor Miroslav Adámek (za ANO), senátor Přemysl Rabas (senátorský klub SEN a Piráti), senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty), senátor David Smoljak (STAN), senátor Tomáš Fiala (senátorský klub ODS a TOP 09), poslanec Martin Exner (STAN), poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL), poslanec Pavel Žáček (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…