Historik napsal ošklivé věci o Tomáši Halíkovi

30.05.2014 10:51

Filozof a kněz Tomáš Halík patří k temným silám současnosti. Toto tvrzení konstatuje historik a publicista Radomír Malý, který se na stránkách serveru Protiproud zamýšlí nad výroky „mediálně oslavovaného antikněze", jak Halíka označuje. V posledním čísle Katolického týdeníku se prý projevil jako apostata, tedy odpadlík od Boha.

Historik napsal ošklivé věci o Tomáši Halíkovi
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

„Nám všem dobře známý profesor Tomáš Halík, první český nositel Templetonovy ceny, se opět projevil jako apostata. A to dokonce v Katolickém týdeníku, jenž už dávno není katolickým, konkrétně ve 21. čísle. Prohlašuje tam u příležitosti převzetí Templetonovy ceny doslova: 'Dějinná zkušenost naší části světa ukazuje, že ateismus není o nic méně imunní vůči pokušení moci a násilí než náboženství. Já jen přeji 'novému ateismu', až bude starší a dospělejší, aby byl alespoň tak tolerantní, jako je naše dnešní staré evropské křesťanství'," cituje Radomír Malý.

Celý článek najdete zde.

Slova Halíka označuje ironicky za „koperníkánský" objev, když najednou přichází s přímo „geniálním" odhalením, že ateismus není imunní vůči pokušení moci a násilí, čili je na stejné úrovni jako náboženství. Malý přitom vyjadřuje pochyby, že Halík pod jménem „náboženství" měl na mysli islám nebo buddhismus. „Tím náboženstvím nedostatečně imunním vůči pokušení moci a násilí myslel nepochybně křesťanství, konkrétně katolické křesťanství," konstatuje.

Krutosti a násilí ateismu a katolicismu nelze srovnávat

Malý netvrdí, že katolíci konali jen samé dobré skutky, ale přece jen vliv božské nauky hlásané církví podle něj působí jako brzda, aby se zlo nestalo univerzální. Naproti tomu tato brzda prý chyběla u ateismu, proto podle autora článku nelze krutost a násilí katolíků a krutost a násilí ateistů srovnávat.

Počet nevinných obětí katolického násilí z náboženských důvodů od starověku je zhruba pár desítek tisíc, přičemž výraz „katolického" je nadsazený, protože například čarodějnické procesy nebyly dílem církve, ale recidivy pohanských pověr. Naproti tomu ateismus existuje něco přes 200 let a za tu dobu již stačili podle Malého jeho vyznavači povraždit statisíce věřících katolíků a dalších nevinných katolíků a dalších nevinných obětí například ve francouzské revoluci, v Sovětském svazu nebo v Číně.

Halíkova snaha klást rovnítko mezi údajně „nedostatečnou imunitu vůči pokušení moci a násilí" u katolíků a ateistů je podle Malého naprosto proti zdravému lidskému rozumu.

Halík je apostata, církevní autority by jej měly povolat k zodpovědnosti

„A co je nejvíce signifikantní, Halík se neobrací vstřícnými slovy vůči ateistům, nýbrž ateismu jako takovému. Kdyby adresoval vlídné věty ateistům, tj. lidem, pak by následoval nauku církve, jež v duchu slov sv. Augustina přikazuje 'nenávidět blud, ale milovat bludaře'. Halík ale neříká 'přeji ateistům', nýbrž 'přeji novému ateismu', čímž odhaluje své sympatie pro toto zvrácené učení, jímž ateismus jako myšlenkový systém popírající Boha vždycky byl, je a bude," konstatuje autor.

„Halík tak svým nejnovějším vyjádřením v KT opět odhalil to, co tradiční katolíci již dávno vědí: Že je to apostata (ptám se, byl-li vůbec kdy věřícím křesťanem, ale to by bylo na jiné téma), jenž otevřeně hlásá protikatolickou nauku přímo na půdě církve. To, že církevní autority, místo aby jej povolaly k zodpovědnosti a sdělily mu, že není povinen sloužit organizaci, s níž se myšlenkově rozchází, se naopak rozplývají blahem nad jeho Templetonovou cenou, je tristní a také o něčem svědčí," uzavírá Radomír Malý svůj článek na serveru Protiproud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…