Hlasování o nedůvěře vládě by mělo být příští týden, hlásí ČSSD

08.01.2013 17:19

Hlasování o nedůvěře vládě by se mělo konat ve Sněmovně podle opoziční ČSSD příští týden. Poslanecký klub sociálních demokratů se rozhodl vyvolat mimořádnou schůzi kvůli amnestii vyhlášené prezidentem Václavem Klausem a schválené premiérem Petrem Nečasem (ODS). Nejsilnější opoziční strana také navrhuje do diskuse některé změny ústavy, týkají se mimo jiné omezení amnestií, řekl dnes novinářům předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hlasování o nedůvěře vládě by mělo být příští týden, hlásí ČSSD
Foto: Petr Kupka
Popisek: Bohuslav Sobotka v Hranicích během diskuse s občany

Mimořádnou schůzi musí svolat předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) na základě žádosti nejméně pěti desítek poslanců podle jednacího řádu "neprodleně". Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc předpokládá, že by se mohla uskutečnit ve čtvrtek 17. ledna. Vláda podle současného rozložení sil v dolní komoře hlasování s největší pravděpodobností opět přečká.

Je zajištěna bezpečnost občanů?

ČSSD hovoří o nepřijatelné podobě rozsahu a obsahu amnestie. Poukazuje také na to, že Klaus a Nečas dosud neřekli podrobnosti o její přípravě. "Rádi bychom využili debatu kolem nedůvěry, abychom se zeptali premiéra Petra Nečase a ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), jak mohla ostudná podoba amnestie vzniknout," uvedl Sobotka.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek zopakoval, že ministři, kteří mají s amnestií problém, mají šanci z vlády odejít. "Kdo zvedne ruku pro vládu, hlasuje pro amnestii," podotkl.

Hejtmani budou podle Haška, který je také předsedou Asociace krajů, iniciovat schůzku s ministrem vnitra Janem Kubicem. Budou chtít vědět, jak bude v souvislosti s amnestií zajištěna bezpečnost. Vláda by měla uvolnit peníze z rezerv, dodal Hašek.

Budoucí omezení amnestie

Pokud se uskuteční ještě v tomto volebním období debata o změnách ústavy, bude ČSSD podle Sobotky žádat, aby se amnestií nemohla zastavovat trestní řízení; mohla by se týkat jen pravomocných rozsudků. Premiér nebo pověřený ministr by podle návrhu ČSSD musel podepisovat všechny prezidentské milosti, nyní to platí jen pro nezahájení nebo zastavení stíhání.

Sociální demokraté by oprášili také kontrasignaci u jmenování členů rady České národní banky. Prosazovali to už při ústavní změně, která zavedla přímou volbu hlavy státu. Do ústavy by také chtěli zakotvit institut veřejného ochránce práv a chtěli by prosadit zákon o celostátním referendu, který ústava předpokládá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…