Hlavně děti do škol! Skoro každý druhý Čech by nouzový stav zrušil, hlásí SANEP

13.02.2021 13:20

Společnost SANEP přináší průzkum k rozhodnutí Poslanecké sněmovny o neprodloužení nouzového stavu. Necelá polovina obyvatel ČR souhlasí se zrušením nouzového stavu (45,7 %), zatímco dvě pětiny lidí by byly pro zachování či prodloužení nouzového stavu (40,8 %). Jednoznačný názor nemá 13,5 % obyvatel. Za největší prioritu lidé v ČR označují návrat dětí do škol.

Hlavně děti do škol! Skoro každý druhý Čech by nouzový stav zrušil, hlásí SANEP
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Na základě získaných dat společností SANEP je evidentní, že lidé jsou již vyčerpáni neustálými opatřeními, která jsou pro ně navíc v mnohých případech nesrozumitelná, a s řešením koronavirové krize nejsou spokojeni.

Většinový souhlas se zrušením nouzového stavu je jasným signálem pro vládu, že lidé volají po razantní změně v přístupu k řešení současné situace.

Jak dále z šetření vyplývá, mnohem jasněji mají obyvatelé ČR ohledně fungování škol, povinného testování žáků či návratu dětí do škol s využitím samovýtěrových testů po vzoru Rakouska. S rozhodnutím ministra školství Roberta Plagy (ANO) o tom, že školy budou i nadále fungovat stejně i bez nouzového stavu, nesouhlasí dvě třetiny obyvatel (63,1 %), zatímco souhlas vyjádřila jen necelá třetina lidí (28,2 %).

S povinným testováním žáku nesouhlasí podle aktuálního průzkumu SANEP nadpoloviční většina lidí (52,6 %), naopak s povinným testováním vyjádřilo souhlas 36,7 % obyvatel České republiky.

Zajímavým zjištěním je, že takřka dvě třetiny lidí (61,5 %) vyjádřilo souhlas s návratem dětí do škol po vzoru Rakouska, tedy s využitím samovýtěrových testů. Ukazuje se, že pro lidi je návrat dětí do škol naprostou prioritou, a to i za cenu povinného testování, se kterým však nadpoloviční většina lidí nesouhlasí.

Jasno mají Češi i v otázce rozhodnutí vlády ohledně uzavření epidemicky rizikových okresů. Naprostá většina obyvatel s tímto rozhodnutím nesouhlasí (70,1 %), zatímco souhlas vyjádřila jen necelá pětina lidí (19,6 %). Jednoznačný názor v této otázce nemá 10,3 % našich obyvatel.

Průzkum společnosti SANEP byl proveden dne 12. února 2021 na vybrané skupině 1215 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ve věku 18+ let. Průzkumu se zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 11.673 dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …