Hloupá jsem byla, naříká neočkovaná stařenka. Fridrichová dojímala diváky

31.10.2021 22:04

Boj s epidemií opět prohráváme, nakažených rychle přibývá, situace se dávno vymkla i scénářům, o kterých jsme mluvili jako o kritických. V nemocnicích teď leží kvůli covidu 1 417 nemocných lidí. 172 ve vážném stavu. Podobná čísla známe ze statistik z poloviny května, jenže tehdy byla epidemie na ústupu – a teď je to přesně naopak. Nemocnice znovu mění oddělení na covidová. Drtivá většina pacientů jsou neočkovaní, uvádí 168 hodin ve své reportáži.

Hloupá jsem byla, naříká neočkovaná stařenka. Fridrichová dojímala diváky
Foto: Reprofoto: 168 hodin
Popisek: Růžena Mihálková leží v nemocnici s covidem-19

„Je to hrozný. Prostě mě to už štve,“ říká sanitářka Lenka Kulinová z Nemocnice Slaný. „Jako psychicky,“ dodává. Zdravotní sestra Jana Fučíková pak dodává, že je naštvaná. „Spousta lidí za to nemůže, ale spousta lidí si dělá legraci z toho očkování, nechtějí se nechat očkovat, nechápu to,“ říká. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí

Lenka Kulinová pak se slzami v očích vypráví o tom, jak o víkendu zemřeli tři nebo čtyři lidé. „Ještě jsme nestihli ani umýt postele, a už nám sem vezli další,“ říká. Virus se šíří nekontrolovaně, trasování se nestíhá. „Jsme vlastně od začátku pozadu. A to nás stojí životy, to nás stojí nakažené a to byl vlastně i důvod těch lockdownů minulou zimu. My se prostě musíme naučit být před tím virem,“ říká epidemiolog Petr Smejkal. 

Celý pořad ZDE

Očkování se také zaseklo. Pro dvě dávky vakcíny si přišlo necelých 57 procent lidí. Koronavirus má tak k dispozici ještě odhadem tři miliony lidí, mezi kterými se může takřka volně šířit. A vakcínu nemá ani 400 tisíc seniorů, mezi nimi i 86letá Růžena Mihálková. „Nenechala jsem se očkovat,“ říká Mihálková a dodává, že toho moc lituje. „Moc. To už paní doktorka se mě ptala na jaře, proč, tak jsem byla hloupá. Jsem jí řekla, že se musím poradit, tak jsem se poradila, až to dopadlo takhle,“ říká. 

O očkování se radila s rodinou. „Oni neřekli, abych se nenechala, ale váhali taky, právě. Spíš já jsem byla proti sama, spíš sama jsem byla proti,“ dodala Mihálková, že se očkování nebála, ale myslela si, že se nenakazí. „Že už mi je tolik roků, že už to snad překonám,“ podotkla. Všem pak vzkázala, ať se nechají očkovat a nepodceňují to.

V nemocnici je s covidem i 50letá Miroslava Pospíšilová. „Nenechala jsem se očkovat, protože pan doktor mi to nedoporučoval. Řekl mi, že to není potřeba,“ dodala, že jí tak poradil praktický lékař. 

Reportáž se pak věnuje i rodině ze Vsetína. „Rodina se rozhodla, v nějakém kruhu padlo rozhodnutí, že se očkovat nenechají, s určitým odstupem onemocněli všichni členové rodiny, paní, pán, dcera, oba rodiče skončili v intenzivní péči, bohužel pro oba to onemocnění skončilo fatálně,“ popsal primář ARO Marek Proksa ze Vsetínské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…