Hloupí lidé! Pražské divadlo podpořilo černochy. A lid promluvil

16.06.2020 10:20

Několik dní se sbíhaly reakce na počin Švandova divadla na Smíchově, které si vyvěsilo slogan Black Lives Matter tam, kde se obyčejně ohlašují představení. „Pravdou je, že jsme neočekávali tolik projevů agrese a rasové nenávisti,“ uvedl ředitel divadla v LN. Lístky se prý ale prodávají pořád stejně. Nicméně našlo se dost těch, kdo tvrdí, že je to právě divadlo, které rasismus podporuje.

Hloupí lidé! Pražské divadlo podpořilo černochy. A lid promluvil
Foto: Repro FB
Popisek: Švandovo divadlo v Praze podporuje hnutí Black lives matter (14.6.2020)

Jak jsme již informovali, Švandovo divadlo na pražském Smíchově se rozhodlo zapojit do protestů, které vypukly po smrti George Floyda, a ozdobilo svou markýzu sloganem Black Lives Matter. Což se rozhodně nesetkalo se stoprocentní podporou na sociálních sítích.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí
A k tomu, jaké reakce na sociálních sítích divadlo za svůj krok sklidilo, se v rozhovoru Lidových novin vyjádřil Daniel Hrbek, ředitel divadla. „Prvním impulzem byla snaha symbolicky – prostřednictvím nápisu na markýze – podpořit naše americké kolegy, divadelníky, s nimž ve Spojených státech spolupracujeme,“ zdůvodnil, proč se na divadle tento nápis objevil. Doplnil, že stejně tak vyjádřily podporu Metropolitní opera, Carnegie Hall či Newyorská filharmonie. A že se podobné gesto chystá i ve sportu. „Smyslem výzvy a jednotlivých podpor je varovat před diskriminací jakýchkoli menšin i ras, ať už se děje komukoli a kdekoli,“ vysvětlil ředitel divadla.

Na programu divadla se ale podpora hnutí Black Lives Matter podle Hrbka neprojeví. Dodal, že gesto nečinili proto, aby přilákali více diváků. „Pravdou je, že jsme neočekávali tolik projevů agrese a rasové nenávisti. Vstupenky na naše představení se ale prodávají stejně jako dříve,“ uvedl. Negativní reakce podle něho nestojí za další komentář.

Ale byl prý překvapen mírou agresivity, se kterou se v reakcích setkal, například v anonymech, které dorazily do divadla. Doplnil ale, že s dalším, podepsaným diskutérem korespondoval, a i když se neshodli, ale uzavřeli vše v dobrém.

A jak i ředitel uváděl, zdaleka ne všechny reakce byly „agresivní a rasově nenávistné“. Naopak, řada lidí divadlo kritizovala, že tímto prohlášením se naopak samo přihlásilo k rasismu. Ozval se kupříkladu vývojář Pavel Cimbál: „Jste zjevní rasisté, to za prvé (přímo cosi dovozujete od barvy pleti). Podporujete kriminální jednání, to za druhé (nevíte, co BLM protesty obnášejí?). A za třetí, za tenhle aktivismus si rozmyslím, že bych k vám někdy šel, už dost na tom, že část prostředků na toto pochází z daní.“

„Chápu, že se rasistickými hesly chcete zavděčit té módní, médii protežované násilnické partičce Antify, ale jsou to opravdu vaši typičtí diváci? Nebo už na diváka kašlete a spoléháte jen na příjem z peněz sebraných z cizích kapes?“ ptal se Ivan Konzal.

Došlo dokonce na hrozby policií. „Podávám na vás trestní oznámení za šíření nenávisti a rasismu. BLM je anarchisticko-teroristická organizace snažící se narušit systém a šířící nenávist. Řekl bych, že jste idioti, ale to ať si rozsekne policie,“ hrozil jeden z komentátorů na Twitteru.

Švandovo divadlo na reakce ovšem nedbá. „Švandovo divadlo v pauze mezi představeními, v pátek 12. 6., v souvislosti s událostmi posledních dní v USA na tři dny symbolicky vyvěsilo na svou markýzu nápis Black Lives Matter. Toto gesto, jímž vyjadřujeme náš nesouhlas s jakoukoli formou rasismu a diskriminace menšin, ať už se děje kdekoli na světě, vyvolalo kromě pozitivních reakcí také vlnu nenávistných komentářů na sociálních sítích. Švandovo divadlo s politováním konstatuje, že v nich dochází k dezinterpretacím a rasově nenávistným výlevům, a důrazně se od nich distancuje. Zároveň příspěvek nestáhne ze svých sociálních sítí,“ vydalo divadlo včera prohlášení.

Což opět vyvolalo vlnu odsuzujících komentářů: „Vážení, vyvěšením toho nenávistného hesla jste se zařadili do zástupu rasistů,“ vzkazoval Stanislav Šlechta. „Myslím, že dokud nepropustíte všechny evropské herce, režiséry a neangažujete pouze africké herce a režiséry, tak se jen populisticky přetvařujete a nejste autentičtí,“ vzkazoval Petr Pappe.

„Zároveň tím vyjadřujete souhlas s anarchií a rabováním. Ono už jen to vaše logo mluví za všechno, přívrženci krajně levicové ideologie. Ročně je ta vaše Švanda 40 milionů minus, nebudu ani zkoumat, kolik z toho dostanete z veřejné kasy,“ rýpal do divadla za jeho financování Jiří Micák.

Ale našla se i slova podpory. Kupříkladu od pracovnice Člověka v tísni Markéty Jourové: „Nic si z toho nedělejte, hloupých lidí a těch, co šíří dezinformace, se bohužel na sociálních sítích pořád vyjadřuje víc než těch, kteří jsou inteligentní, ověřují si informace, zajímají se o okolní svět a nejsou rasističní a homofobní. Vylejt si vlastní frustraci na fejzbuku je vždycky to nejsnazší. Odsoudit jakoukoliv formu rasismu a vymezit se vůči ní už v samém začátku je nutnost,“ mínila Jourová a dodávala, že si jde pořídit lístky do Švandova divadla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…