Hněv a údiv. Pomoc jen 2000 Kč: Přes noc se vyvalily věci

02.08.2022 8:11 | Ze sítí

Zpráva tvrdící, že vláda bude pravděpodobně kompenzovat jen zvýšené náklady na elektřinu a domácnosti napojené na dálkové vytápění anebo ty topící plynem budou mít dost možná smůlu, se setkává se silnými reakcemi. „Poraď si sám. Exekutoři pomalu otevírají šampus,“ komentuje „pomoc“ vlády exmistr Havlíček. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska si však opoziční poslanci také naběhli na vidle. „Podepsali vládě ‚bianco šek‘,“ vpálil poslancům a připomenul jim, co provedli. Ozývají se už povzdechy: „Kde se ty peníze pořád ztrácejí?“

Hněv a údiv. Pomoc jen 2000 Kč: Přes noc se vyvalily věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Přestože premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně přislíbil svým spoluobčanům, že vláda nikoho nenechá padnout a že lidem pomůže s rostoucími cenami energií a ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela sliboval domácnostem velké úspory za energie prostřednictvím takzvaného úsporného tarifu, má být podle informací Hospodářských novin pomoc občanům ve skutečnosti mnohem štědřejší.

„Ve čtvrtek a pátek nám zástupci ministerstva průmyslu jasně řekli, že na podporu letos půjde jen asi deset miliard korun, a to pravděpodobně jen pro elektřinu a plošně. Pokud to tedy vydělíme odběrnými místy, vychází to na nějaké dva až dva a půl tisíce na jednoho,“ řekl HN dobře informovaný zdroj s tím, že se nastavení může změnit ještě na jednání vlády.  

Tutéž informaci listu potvrdil i další nezávislý zdroj, ale pouze pod podmínkou anonymity.

Mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka k tomu deníku řekl, že jde jen o jednu ze zvažovaných variant a ještě nebylo definitivně rozhodnuto. A jedním dechem dodal, že elektřinu využívá naprosto každá česká domácnost, takže by se sleva dostala i k lidem, kteří topí kupříkladu uhlím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…