Hnus. Nové fotky, co prý Rusové způsobili na Ukrajině

16.03.2022 9:45 | Ze sítí

V tento den se završuje třetí týden ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinská armáda hlásí, že zatímco ruští okupanti tento týden pokračovali v bombardování „hustě osídlených oblastí ukrajinských měst“, jejich jednotkám se nepodařilo postoupit na pozemních frontách, včetně Doněcka, Luhanska a Mykolajiva. Pod palbou je i Kyjev. Podle ukrajinských úřadů dostal zásah např. dvanáctipatrový panelový dům, z něhož museli být evakuováni lidé. Teď záchranáři pátrají po dalších možných přeživších.

Hnus. Nové fotky, co prý Rusové způsobili na Ukrajině
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

Britské Ministerstvo obrany zhodnotilo postup ruských invazních sil na Ukrajině. Postup okupantů se podle britského ministerstva zadrhl. Ruské jednotky postupují velmi pomalu, pokud vůbec. Zásadní roli tady podle analytiků britského ministerstva sehrálo zničení klíčových mostů přes řeky, což prý ukrajinská strana zvládla dobře.

„Taktika ukrajinských ozbrojených sil obratně využila nedostatek manévrování Ruska, zmařila ruský postup a způsobila invazním silám těžké ztráty,“ uvádí se v hodnocení. Své diváky, posluchače a čtenáře o tom informovala BBC.

Ukrajinská armáda hlásí, že zatímco Rusko tento týden pokračovalo v bombardování „hustě osídlených oblastí ukrajinských měst“, jeho jednotkám se nepodařilo postoupit na několika frontách, včetně Doněcka, Luhanska a Mykolajiva.

Sociálními sítěmi však ve střetu nad ránem proletěly zprávy o explozích v Záporoží a v Oděse. Fotografie ze sociálních sítí dokládají, že Oděsa je připravena na ruský útok. Ulice města má bránit i 28. mechanizovaná brigáda.

Ruský vpád na Ukrajinu

Pod palbou zůstává i Kyjev.

Záchranné služby města nyní oznámily, že dvanáctipatrovou obytnou budovu ve čtvrti Ševčenko zasáhlo ruské ostřelování kolem 6:00. Podle úřadů byla poškozena i sousední devítipatrová budova. Dva lidé byli zraněni a 35 bylo evakuováno. Požár byl uhašen v 7:45 a záchranáři nyní podle BBC pátrají po přeživších. Videa, která se šířila na sociálních sítích, ukazovala velké oblaky kouře, které se valily do vzduchu z budov. Obyvatelé celého města zůstávají schovaní v bunkrech, podzemních krytech a svých domovech uprostřed dvoudenního zákazu vycházení. Úředníci varovali, že jde o „obtížný a nebezpečný“ okamžik pro hlavní město.

 

 

Státní záchranná služba uveřejnila také foto poničené budovy. Takto vypadá ruská bratrská pomoc údajně těžce zkoušeným regionům Doněcka a Luhanska, kvůli kterým šlo podle prezidenta Vladimira Putina do války s Ukrajinou.

Ruská invaze na Ukrajinu

Sirény varující před příletem ruských raket se ráno ozývaly vedle Kyjeva také ve Lvově, Ivano-Frankivsku, Oděse a Dnipru.

Z obklíčeného Mariupolu mohlo odjet na 3 tisíce aut s civilisty. Samotné město se podle obyvatel kvůli ruským útokům proměnilo „v peklo na zemi“. Na jejich slova upozornila CNN.

Pavlo Kyrylenko, šéf doněcké regionální správy, upozornil, že ruské síly obsadily jednu z nemocnic v Mariupolu a jako rukojmí si vzaly pacienty i personál, zdravotní sestry a lékaře, kteří ještě v nemocnici zůstali a pracovali. „Rusové nahnali 400 lidí ze sousedních budov do naší nemocnice. Nemůžeme odejít," řekl Kyrylenko.

„Včera jsme napočítali 22 letadel, která bombardovala naše město, a nejméně 100 bomb, které Rusové použili k bombardování našeho města. Škody jsou strašné,“ řekl v úterý místostarosta Mariupolu Sergej Orlov.

Do Záporoží dorazilo více než 3000 vozů přepravujících evakuované z obleženého ukrajinského města Mariupol, uvedl na svém kanálu Telegram šéf regionální správy Oleksandr Staruch. Mezi příchozími, kterým bylo ve městě poskytnuto útočiště, bylo 772 dětí, řekl.

V tuto chvíli prý v Mariupolu zůstává uvězněno na 350 tisíc lidí.

Satelitní snímky společnosti Maxar Technologies ukazují rozsah škod, včetně domů doutnajících poté, co zřejmě utrpěly ruské údery, zničeného bytového komplexu a stoupajících oblaků hustého kouře.

Ruská invaze na Ukrajinu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…