Hodina Sirael na Hradčanech: kachnička, renesanční tance, vyvolání umělé ženy a Rudolf II. Habsburský. Martinický palác ožil nevšední akcí

28.05.2018 15:38

Nový zážitkový „event“, nejen pro turisty, v historicky cenných prostorách Martinického paláce testuje společnost Czech Historical Events pod názvem Rudolf II., renesanční hostina. Po boku císaře známého podporou umělců a alchymistů tam mohou návštěvníci povečeřet a zhlédnout historizující vystoupení dobových tanců a rudolfinské hudby.

Hodina Sirael na Hradčanech: kachnička, renesanční tance, vyvolání umělé ženy a Rudolf II. Habsburský. Martinický palác ožil nevšední akcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Opulentní hostina s císařem Rudolfem II v Martinickém paláci

Martinický palác na Hradčanském náměstí má dlouhou historii. Za socialismu v renesančním objektu sídlil útvar hlavního architekta. V 70. letech pak v paláci dočasně přestavěném na byty bydleli nájemníci. V současné době historickou budovu z 16. století vlastní soukromá společnost, která ji využívá komerčně. V nedávné minulosti se v objektu například natáčel populární seriál z renesanční itálie Borgiové. V plánu jsou ale i výstavní prostory pro veřejnost.

Novou turistickou atrakci v paláci v současnosti testuje firma Czech Historical Events s názvem Rudolf II., renesanční hostina. Za 2 tisíce korun (v ceně je čtyřchodové menu a hudební, taneční vystoupení) návštěvníci mohou povečeřet v historizujícím prostoru Martinického paláce ve společnosti Rudolfa II. a jeho dvora.

A jelikož Rudolf II. byl ve své době „hlavou otevřenou“ a vladařem notně extravagantním, který proslul svou podporou umělců a alchymistů, kromě dobových tanců a živě odehraných skladeb přijde na závěr i dramatické vystoupení v podobě tzv. „hodiny Sirael“: stvoření umělé ženy Sirael za pomoci okultních nauk.

Rudolfinské kostýmy jsou precizní, stejně jako hudba, vše odehráno co nejvíce věrně době na základě dochovaných historických materiálů. Čtyřchodové menu představuje osvědčenou českou klasiku v podání paštiky, poctivé, hutné bramboračky, kachničky se zelíčkem v kombinaci s bramborovými a houskovými knedlíky a dezert (trhanec s horkými malinami).

Do letních veder a na noc se možná jedná o poněkud „těžkou“ kombinaci. Na druhé straně je ale vydatné menu rozloženo do více než tříhodinového intervalu s kulturním programem, což trávícím systémům jedlíků zcela nesporně uleví. Na dvoře se zkrátka stolovalo dlouho, vydatně a po italsku několik hodin. Zanedbatelnou vadou na kráse jídelníčku může být menší historická nepřesnost v souvislosti se složením menu, jelikož brambory v té době v českých zemích nebyly.

Nicméně, jak zaznělo na tiskové konferenci, prioritou celé akce je kultura a šíření povědomí o tom, kdo to vlastně byl Rudolf II. a jaká byla na rudolfinském dvoře atmosféra – a z tohoto ohledu lze hodnotit školským systémem za 1.

I sám představitel Rudolfa II. se zhostil císařské role na výbornou. Ovšem, je to muž disponující dlouhou praxí, jak se svěřil během úvodní tiskové konference. Již řadu let ztvárňuje během letních rožmberských slavností na jihu Čech figuru tamního vlivného renesančního šlechtice a proutníka Petra Voka.  

Pomyslná špička Rudolfova vystoupení přijde po několika hodinách, ve chvíli, kdy od svého dvorního alchymisty magistra Edwarda Kellyho obdrží elixír mládí. A jelikož mladé tělo potřebuje (slovy Rudolfa II.) „mladou, krásnou ženu, jež by ukojila jeho veškerých tužeb“ (zdá se, že obavy z nařčení ze sexismu do Martinického paláce ještě nedorazily), dochází na vyvolávání Sirael, umělé ženy stvořené za pomocí okultních nauk.

Srdce milovníků historie zaplesalo (Foto: Hans Štembera)

Jaké ale je Rudolfovo překvapení, když se z křehké éterické bytosti, kterou právem od mystika Kellyho očekával, vyklube „obyčejná selka“, jak Rudolf ženu z masa a kostí, která při jeho doteku vykřikne, neváhá nazvat. Po Rudolfově zbrklém úprku ze scény je toto dramaturgické vyvrcholení korunováno dvorským tancem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…