Holky, máte to špatné: Další otřesný případ muslimky, která se vzepřela... A teď trpí

08.01.2019 11:17

Egyptská dívka Haja Ahmadová se vzepřela proti své konzervativní rodině. Nyní jí tak hrozí vražda ze cti. O případu dívky informuje server iRozhlas.cz.

Holky, máte to špatné: Další otřesný případ muslimky, která se vzepřela... A teď trpí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Olomouci uspořádali protiislámští aktivisté happening a zpívali koledy o Mohamedovi

„Kdekoliv v Egyptě budu, bude mě pronásledovat strach,“ poznamenává Ahmadová, jež podle svých slov každou chvíli čeká smrt. Přitom odmalička snila o tom, že bude studovat, nechtěla zůstávat doma a dojit krávu. Rodina jí však studování ani cestování nedovolila. 

Původní text ZDE.

Mladá dívka tak prodala svůj prsten a koupila si mobil, jejž dokázala čtyři roky schovávat. „Otevřela jsem si profil na facebooku a díky tomu jsem najednou viděla, jak žijí a přemýšlejí jiní lidé. Poprvé jsem vykoukla z uzavřeného života v naší vesnici,“ uvedla dívka, jež se v 18 letech vdala za muže, jehož měla ráda, ale on byl z jiného kmene. Došlo tak k napadení její rodiny, neboť soukmenovci jejího partnera nepřijali. 

„Nakonec přišel policejní důstojník a sám mi řekl, abych se s manželem rozvedla. Takže egyptská vláda mi místo ochrany říká, abych raději opustila manžela,“ sdělila Ahmadová, jež to však skutečně udělala, vymínila si ale, aby se celá rodina odstěhovala do Káhiry. Tam si Haja našla práci, k nelibosti svých bratrů, kteří jí začali vyhrožovat, aby ji opustila, nebo ji zabijí. Utekla tak z domova, aniž by nyní věděla, co bude dál. Doufá však, že bude mít to štěstí, aby se stala úspěšným příkladem pro mladé holky z vesnice. 

Vražda ze cti je v Egyptě poměrně běžná. Nejčastěji se dívky prohřeší tím, že mají poměr s mužem, jehož rodina či kmen neschválily. Pachatelé pak za vraždu ze cti dostávají jen nízké tresty. 

Obdobný případ se nyní odehrává také v Bangkoku, kde se osmnáctiletá Saúdka zabarikádovala v hotelovém pokoji v tranzitní zóně a odmítala nastoupit do letadla, které ji mělo přepravit za rodinou do Kuvajtu. Té se totiž obává. Zřekla se islámu a chce svobodně žít a pracovat. Žena se snažila uprchnout do Austrálie, byla však právě v Thajsku zadržena. 

Případ Saúdky najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…